Nyt gasanlæg giver både varme og el

Teknologien inden for gasfyr udvikler sig hele tiden, og nu har et jysk firma opfundet et anlæg, som producerer elektricitet ud fra gas og giver gratis varme oven i købet.

At lave gas om til elektricitet er en fjern tanke for de fleste. Ikke desto mindre er der nogle oplagte fordele ved at producere sin egen el via gas. Blandt andet får man gratis varme, man kan undgå at betale el-afgift, og ikke mindst er de nye anlæg miljørigtige.
Et såkaldt XRGI-anlæg består af en motor med en el-generator, som producerer el. Elektriciteten kan uden videre benyttes lokalt eller sælges videre via nettet – præcis som med vindmøllerne. Det, som gør XRGI-anlægget unikt, er, at det samtidig udnytter den store del af brændselsenergien, som normalt i en forbrændingsmotor går til spilde i form af varme. I XRGI-anlægget bruges denne spildvarme til opvarmning af bygninger og brugsvand.
Varmen er med andre ord et “gratis” biprodukt af el-produktionen. For hver 1 kWh el, der produceres, får man ca. 2 kWh varme med i købet. Denne meget høje udnyttelse gør gassen til et miljørigtigt alternativ til både varme og el. I praksis har XRGI-anlægget en virkningsgrad på over 90 % – det udnytter således over 90 % af den energi, der er bundet i naturgassen.

Ikke til private – endnu
XRGI-anlæggene er dimensioneret til virksomheder og institutioner. Indtil videre må private hjem vente med at gøre brug af den lovende teknologi, som Naturgas Fyns installationsmester er meget positiv overfor:
”Det er en rigtig fin teknologi, der i sig selv er et lille kraftvarmeværk. En af fordelene er, at der er produktionsgaranti på anlægget, så man ved, hvad man køber,” siger installationsmester Niels Kristian Mortensen fra Naturgas Fyn. På Fyn er der et par gamle el-anlæg, som kører på gas, men de er ikke særligt økonomiske i drift, fordi de ikke udnytter spildvarmen. Det ændrer XRGI-anlæggene på.
”Det bliver rigtig interessant for institutioner, som dimensionerer anlægget til lige præcis at dække den el, de selv forbruger. Hvis de kan dække deres el-forbrug med et XRGI-anlæg, så er der for alvor penge at spare, fordi man dermed kun betaler afgift for gassen og ikke af strøm til eget forbrug,” siger Niels Kristian Mortensen. En helt anden ting er, at et XRGI-anlæg ser flot ud på de grønne regnskaber, som mange virksomheder og myndigheder udfærdiger på linje med traditionelle regnskaber.

XRGI er et dansk udviklet produkt. I 2002 blev virksomheden EC-Power opkøbt af Statoil, som kunne se gode muligheder i den økonomiske og miljørigtige teknologi. Omvendt har det sat EC-Power i stand til at kunne udvikle sig med Statoils viden, finanser og netværk i ryggen.

Se mere på www.ecpower.dk eller på Dansk Gasteknisk Center: www.dgc.dk