Nyt nej til gen-planter

Grønne organisationer i Storbritannien jubler over regeringens forbehold overfor gensplejsning. Et stop for nye gensplejsede planter på de britiske øer ventes at blive vedtaget i løbet af et par uger på trods af EU-Kommissions blåstempling af planterne. “I første omgang vil et forbud gælde indtil 2002. Vi har brug for mange flere undersøgelser,” siger miljøminister Michael Meacher.
En stribe miljøorganisationer har gennem hårdt pres overbevist regeringen om, at der er stor folkelig usikkerhed omkring gensplejsning. De mener, at det eneste rigtige er, at lave tilbundsgående undersøgelser af de nye planters indflydelse på naturen, før de bliver tilladt.
EU-lande er i deres gode ret til at forbyde gensplejsede sorter på egen grund, selvom de er godkendt af EU-Kommissionens ekspertpanel. Derimod kan produkter fremstillet af genplejsede organismer sælges frit i det indre marked. Det betyder, at selvom Storbritannien forbyder gensplejsning i landbruget, så kan gensplejsede produkter købes alligevel.

Internt nederlag
Storbritanniens miljøminister har ikke blot lyttet til miljøorganisationerne. Flere andre lande har tvivlet så meget på EU-Kommissionens godkendelsesprocedure, at de har forbudt en eller flere gen-planter. Østrig og Luxembourg har forbudt en række majssorter, Grækenland nægter at bruge genmodificeret olieraps, og Frankrig har netop indført et to-årigt stop for nye gensplejsede landbrugsplanter.
Ifølge gensplejsningsekspert Dan Leskien ved EU-Kommissionen har den europæiske godkendelsesprocedure lidt et nederlag på grund af medlemslandenes vedholdene skepsis.