Optimeret produktion med elektronisk handel

Samson Agro A/S er Danmarks største – og en af verdens førende producenter af landbrugsmaskiner til håndtering af naturgødning. Virksomheden har de seneste år optimeret produktionen blandt andet ved at minimere lageret og bestille just-in-time hos Lemvig-Müller via elektronisk samhandel, Electronic Data Interchange (EDI). Samtidig har virksomheden outsourcet basal stålforarbejdning til Lemvigh-Müller.

Næsten hver dag tikker en ordre fra Samson Agro A/S ind hos Lemvig-Müllers stållager i Randers. Samson Agro A/S i Viborg bruger store mængder stål til produktionen af avancerede landbrugsmaskiner såsom gylle- og møgspredere, der eksporteres til det meste af Europa.
Det seneste år er den elektroniske samhandel blevet effektiviseret betydeligt, og det meste foregår nu helt uden papirer på de fleste varer. Bestilling foregår således direkte fra Samson Agros A/S´ ERP-system via få klik, der både effektuerer bestilling, levering og fakturering direkte i økonomisystemet. Det sparer tid, og mindsker behovet for lager hos Samson Agro A/S.

Halvfabrika leveres af Lemvigh-Müller
Udover de mange standardvarer, som Samson Agro A/S bestiller hos Lemvig-Müller, er der indgået aftale om levering af en række specielt forarbejdede produkter. Det gælder eksempelvis afrundende ender på de store gylletanke.
”Vi kunne i princippet godt købe stålet og selv sørge for at få dem forarbejdet, men der er gode grunde til at lade Lemvigh-Müller stå for det. Vi ønsker først og fremmest at outsource alt det, der ikke har direkte med montering eller opsvejsning af maskiner at gøre, og dernæst kan vi spare både tid, penge og transport ved kun at have én leverandør,” fortæller Jesper B. Edlefsen.

Minimerer lagerbeholdning
En anden fordel er, at Samson Agro A/S kan minimere den interne lagerbeholdning. Det betyder meget i en tid med meget svingende priser på stål, og hvor pladsen i det nyere produktionsanlæg i Viborg hellere skal benyttes til produktion end til varelager. I forvejen bruger Samson Agro A/S omkring 7.000 varenumre til samlingen af de to primære maskintyper, og strategien er klar – lageret skal ned og rutineopgaver som afkortning og produktion af fast definerede dele skal outsources, lyder det fra Jesper B. Edlefsen.
Den proces kan Lemvigh-Müller hjælpe med til blandt andet ved at fungere som fjernlager for Samson Agro A/S. Dette kræver, at levering er hurtig og præcis, samt at samhandlen kører på skinner.

Nært partnerskab
Når Lemvigh-Müller på den måde både kommer til at fungere som lager og hovedleverandør af standard- og specialtilvirkede produkter, er et nært samarbejde påkrævet. Prislister bliver opdateret en gang om måneden, og en gnidningsløs samhandel gør det desuden nødvendigt at have en tæt koordinering af de varebeskrivelser, som Lemvigh-Müller benytter, med dem som ligger i Samson Agro A/S´ system. Det handler i øjeblikket om 800 forskellige stålprodukter samt 2400 andre varenumre inden for værktøj, VVS og diverse.
Fra Samson Agros A/S´ side benyttes i stigende grad prognoser til at forudse hvilke mængder og typer stål der skal indkøbes og produceres. Disse data udveksles med Lemvigh-Müller, som koordinerer lagerbeholdning i Randers, så der altid er de rette mængder parat til at blive fragtet de 40 km. til Viborg.

Måles på performance
Samtidig holder Samson Agro A/S Lemvig-Müller i ørerne ved at registrere alle afvigelser i leverancer – både de positive og negative. På den måde kan prognoserne optimeres endnu mere, og Lemvig-Müller får kvalificeret feedback om kvaliteten af logistikken. Disse emner diskuteres på jævnlige møder mellem indkøbsafdeling hos Samson Agro A/S´ indkøbsafdeling og Lemvigh-Müllers key account afdeling.
”Vi ser det som noget meget positivt, at vi bliver målt på vores performance, hvis vi ikke kan levere den ønskede mængde stål, så stopper produktionen. På den måde kan vi blive bedre og i højere grad hjælpe en virksomhed som Samson Agro A/S med at opfylde deres strategiske mål. Alle er interesserede i et optimalt samarbejde, og vi har en stærk it-afdeling i baghånden til at optimere processerne og afhjælpe akutte problemer,” siger Kent Poulsen, der er salgschef i Lemvigh-Müllers key account afdeling. Han står sammen med sælger Berit Laursen for kontakten med Samson Agro A/S, der hvert år aftager stål for et beløb i størrelsesordenen 25 millioner kroner fra Lemvigh-Müller.

Brug af LMe-Partner
Det er indkøber Susanne Langholm fra Samson Agro A/S, der dagligt afsender bestilling på stål. Hun mener, at systemerne kører fint, men der stadig plads til yderligere forbedringer:
”Fremover handler det om at optimere endnu mere. Vi har stadig varer på lager, som vi egentlig ikke behøver at have liggende. Det kan vi nedbringe ved at gøre vores prognoser endnu bedre. Samtidig vil vi overveje om vi skal benytte LMe-Partner til indkøb af de daglige forbrugsvarer. På den måde kan de i produktionen selv bestille værktøj, handsker og den slags ting, hvilket kan spare os for tid i indkøbsafdelingen,” siger hun.

Om EDI – Electronic Data Interchange
Electronic Data Interchange handler om overførsel af struktureret information – eksempelvis lagerlister, kataloginformationer, priser og lignende. Dette kræver, at de parter som benytter EDI har systemer, der i stand til at udveksle data problemfrit, og at data er opdaterede med faktiske forhold fra lager, økonomisystemer og så videre. EDI er en industristandard, som løbende overvåges og udvikles. Det betyder blandt andet, at standarden benyttes af mange virksomheder, forhandlere og ikke mindst er kompatibel med de mest benyttede ERP-systemer på markedet.

Om Samson Agro A/S
SAMSON AGRO A/S er en del af koncernen SAMSON GROUP A/S. SAMSON GROUP A/S består også af SAMSON Bimatech I/S i Bjerringbro, som udvikler og producerer gylleseparationsanlæg til landbruget. SAMSON AGRO A/S har i Viborg omkring 240 medarbejdere, hvor der produceres op mod 600 gylle- og møgspredere hvert år.
Virksomhedens landbrugsmaskiner har vundet adskillige priser og virksomheden har et teknologisk forspring. Bland andet satset stærkt på udvikling af produkter og teknologier, der kan afhjælpe de miljømæssige gener, der er forbundet med gylle- og møgspredning. Selve maskinerne udmærker sig ved høj kvalitet og en række innovative løsninger, der ikke ses hos konkurrerende producenter. Det er blandt andet træk på hjul via hydraulik, systemer til præcis fordeling af gylle og meget mere.