Overvågningskameraer giver falsk tryghed

Politiet kan i alt for mange tilfælde ikke bruge fotos fra overvågningskameraer til at fælde indbrudstyve og røvere. Kvaliteten af billedmaterialet er simpelt hen for dårligt, men det skyldes ikke nødvendigvis dårligt udstyr. Kameraerne er ofte bare sat forkert op, lyder det fra ekspert i overvågningsudstyr.

Uheldet er ude, og virksomheden bliver udsat for uindbudte gæster. Det hele bliver optaget, men desværre kan billedmaterialet ikke bruges af politiet i opklaringen. – Det er den frustrerende virkelighed i landets politikredse.
”Det største problem er, at montører og kunder ikke har fokus på, hvad det er udstyret skal bruges til – nemlig at levere dokumentation, når uheldet er ude. Tit sættes kameraer op primært for den kriminalpræventive effekt, eller simpelthen fordi forsikringsselskabet ønsker det,” siger specialist i overvågningsudstyr Lars Moeslund Nielsen fra sikkerhedsfirmaet SRO.dk.

Falsk tryghed
Dermed bliver udstyret ikke opsat til at optage de fældende beviser, og det giver en falsk tryghed, mener han.
”Det handler som regel ikke om, at udstyret skal være bedre eller dyrere. Det kan lade sig gøre at købe for ringe udstyr, men vi ser også løsninger i millionklassen, som er sat håbløst op og giver ligeså dårlige beviser som et anlæg til en brøkdel af prisen,” fortæller Lars Moeslund Nielsen. Han råder butikker og virksomheder til at sikre sig, at deres montør af sikkerhedsudstyr udover at være eksperter i det tekniske også kender til detaljerne omkring bevisførelse samt identifikation via kamera. Lars Moeslund Nielsen giver et par eksempler:

Branchen har brug for retningslinjer
”Ofte er overvågningskameraer sat op til at tage de store overbliksbilleder. Det kan være fint nok, men det fungerer sjældent i forbindelse identifikation af personer ud fra ansigt. Det kræver, at der opsættes kameraer, som filmer målrettet de steder, hvor en kriminel vil være – eksempelvis ved kassen, en disk eller indgangsdør. At opsætte effektivt overvågningsudstyr kræver således at montøren er trænet i at tænke som en politimand og dermed kan forudsige, hvordan en kriminel vil bevæge sig. Vi ser alt for mange eksempler på, at det ikke er tilfældet,” lyder det fra Lars Moeslund Nielsen. Han foreslår, at der udstikkes retningslinjer for korrekt opsætning af overvågningsudstyr, og i det hele taget sættes større fokus på problemet, så kunderne i større grad kan stille krav til deres leverandører af overvågningsudstyr.

Se i øvrigt nyhed på DR.dk: http://www.dr.dk/Regioner/Kbh/Nyheder/Gladsaxe/2009/02/13/070225.htm
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Schmidts Radio
Lars Moeslund Nielsen
Magtenbøllevej 140
DK-5492 Vissenbjerg
Tlf.: 70 225 265
Mobil: 22 65 30 30