Pas på sukkeret

Sukker alene er ikke skadeligt for tænderne, men kombinationen af sukker og bakteriebelægning er en farlig cocktail. Løsningen er at spise mindre sukker i løbet af dagen og følge op med tandbørstninger efter hver sukkerbid.

Sukker er en af kroppens tre hovedenergikilder. De to andre er protein og fedtstof. Kroppen kan faktisk godt selv danne alle de sukkerarter, den skal bruge, så mennesker behøver slet ikke spise sukker.
Derfor er det lidt paradoksalt, at vi er så vilde efter sukker, men det skyldes blandt andet, at sukkers smag er vanedannende. Allerede som babyer bliver vi hurtigt vænnet til, at det, der smager sødt, smager godt.

Rekordhøjt sukkerforbrug
Trods de mange gode råd fra eksperter og offentligt hold, spiser vi stadigt mere sukker. Danskernes forbrug af industrielt fremstillet sukker er i disse år rekordhøjt. Sukkeret finder hele tiden nye veje til bordet. Eksempelvis som tilsat morgenmadsprodukter eller skjult som sødemidler med samme egenskaber som normalt sukker. Samtidig drikker vi større mængder af de stærkt sukkerholdige læskedrikke, især sodavand som cola.

Sådan undgår du, at sukker bliver til huller:
• Giv munden tid mellem sukkerindtagelserne.
• Børst tænderne, efter du har spist sukker.

Fakta om sukker:

– Når vi siger sukker, mener vi næsten altid sukkerarten rørsukker (sucrose). Langt den største del af det sukker, vi spiser og indtager, er rørsukker.

– Rørsukker udvindes fra sukkerroer og sukkerrør. Sukker er et rent stof og indeholder hverken vitaminer eller mineraler.

– Andre sukkerarter er for eksempel druesukker (clucose), mælkesukker (lactose) og frugtsukker (fructose). Disse sukkerarter får vi rigeligt af, hvis vi bare spiser en almindelig, varieret kost.

– Vi spiser i gennemsnit 41 kg sukker om året eller mere end 100 g pr. dag. Det er mere end dobbelt så meget, som vi skal spise ud fra en sundhedsmæssig betragtning.

– Alle ernæringsfolk mener, at vi får alt for meget sukker. De mener også, at det er en meget vigtig grund til, at der bliver flere og flere overvægtige mennesker. Nogle taler direkte om en ”fedmeepidemi”.