Erhvervs- og Selskabsstyrelsens indførelse af ny teknik har resulteret i, at der er blevet sendt fejlagtige oplysninger om virksomheder til kunder og leverandører. Otte til 10 årsregnskaber er forsvundet i systemet i løbet af det seneste år. Det betyder, at de berørte virksomheder bliver mistænkeliggjort, når Erhvervs- og Selskabsstyrelsen oplyser, at der ikke er indsendt årsregnskab til tiden, selvom det er sket.
Et sikkert tegn
Et manglende årsregnskab er et sikkert tegn på, at der er noget rivende galt med virksomhedens økonomi, og det kan få leverandører til at holde sig væk, frygter direktør Andre Lybbert Nielsen fra Karmark Skiltesystem A/S. Hans leverandører holder sig løbende orienteret om hans virksomheds økonomi gennem Erhvervs- og Selskabsstyrelsen database.
Blev ringet op
Direktør Andre Lybbert Nielsen blev i april sidste år ringet op af en leverandør, der gennem Købmandsstandens Oplysningsbureau havde fået oplyst, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ikke havde modtaget regnskabet fra 1995/96.
“Jeg ringede til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og de bekræftede, at de havde modtaget regnskabet til tiden, men de kunne ikke komme med en forklaring på, hvorfor de havde solgt oplysninger om det modsatte til Købmandstandens Oplysningsbureau,” siger direktør Andre Lybbert Nielsen.
Fire måneder senere, i august 1997, ringede en anden leverandør og spurgte til virksomhedens økonomi med samme begrundelse. Igen svarede Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at regnskabet var modtaget, men ikke godkendt. Styrelsen lovede at rette fejlen.
“Det gentog sig igen i sidste uge, hvor endnu en leverandør gennem Dansk Kaution var blevet advaret mod os. Det er frustrerende, at de kan blive ved med at sende falske oplysninger ud om vores virksomhed,” siger Anders Lybert Nielsen.
Beklagelig fejl
Hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen siger kontorchef Kristian Madsen Østergård, at der er sket en beklagelig fejl, der nu skulle være rettet.
“Det er standard, at regnskaberne bliver offentliggjort to dage efter, at vi har modtaget dem. I det her tilfælde er der sket en fejl ved registreringen, og hvorfor den ikke er blevet rettet på trods af flere henvendelser, henstår i det mystiske,” forklarer Kontorchef Kristian Madsen Østergård, der kender til otte til 10 lignende sager, hvor regnskaber ikke er blevet offentliggjort til tiden. Fejlene er sket i forbindelse med indførelse af ny teknik hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Alle regnskaber er nemlig i løbet af 1997 blevet hentet fra mikrofilm til elektroniske databaser for at lette sagsbehandlingen.