Robot fordobler produktionen hos Jensen’s Foods

Der er kommet fart på pakningen af produkterne fra Jensen’s Foods i Struer. En ny pakkelinje med højteknologisk styring og en Mitsubishi-robot har øget kapaciteten med 100 procent. Løsningen er blevet til i et samarbejde mellem AB Inventech og 24a Automation. Lemwigh-Müller har leveret styringsenheder, kontrolpanel og robot.

Jensen’s Foods leverer spareribs til Jensens Bøfhus landet over samt til supermarkeder. På fabrikken håndteres tre produktionslinjer, og efterspørgslen er stor. En af flaskehalsene sidste år var pakningen af varer, det vil sige håndtering af de enkelte pakker med spareribs, fra de er forseglet, til de ligger på paller – parat til transport. Den proces er temmelig kompliceret. Pakken skal gennem en metaldetektor, vejes, emballeres, lægges i papkasser og derefter på paller. Derudover skal hver enkelt pakke datomærkes, og kasserne skal have et klistermærke påhæftet med en række oplysninger.
Tidligere stod to mand sammen med en ældre mekanisk robot for dette arbejde. Men det var for langsomt, og Jensen Foods gik derfor på udkig efter en mere tidssvarende løsning.

Fleksibel løsning
Produktionschef hos Jensen’s Foods, Morten Sørensen, siger: ”Vi så på tre forskellige løsninger og valgte 24a Automation og AB Inventech, fordi de kunne levere en løsning, som både er kompakt, og som kan håndtere alle tre produktionslinjer i samme anlæg og på samme transportbånd.”
En af de vanskelige ting, som anlægget skal tage højde for, er, at de enkelte pakker aldrig er ens. Kød kan ikke pakkes præcist, og derfor skal anlægget både kunne håndtere mindre afvigelser og høj hastighed. Af den grund har det været vigtigt for AB Inventech at kunne teste anlægget på selve lokationen:
”Der er stor forskel på at teste anlægget på værkstedet og på at indstille det efter de virkelige forhold,” siger Arne Bech, direktør i AB Inventech, der har leveret og projekteret anlægget.

Avanceret styring
AB Inventech har i mange år samarbejdet med 24a Automation, der er specialister i programmering af industrianlæg. Direktør Steffen Pedersen har været involveret i arbejdet med anlægget hos Jensen’s Foods og har blandt andet stået for den grafiske brugerflade af anlæggets operatørpanel, programmering af brugerfladens mange funktioner samt opsætning. Desuden har Steffen Pedersen skrevet styresystemet til robotten helt fra bunden. Han siger:
”Det har været vigtigt for os at levere et anlæg, som lever op til de internationale normer for PLC-programmering. På den måde kan vi sikre, at vores programmeringsarbejde kan serviceres af andre senere – og det er noget, vi forventer, at vores kunder vil efterspørge mere i fremtiden.”
Opsætninger og programmering af anlægget hos Jensen’s Foods i Struer overholder EC61131-3-standarden.

Høj hastighed med robot
Mitsubishi-robotten er det led i anlægget, som for alvor får hastigheden op. Dens opgave er at gribe pakker på transportbåndet, løfte dem og sænke dem ned i kasser. Det meste af tiden går med at pakke Jensen’s Barbecue Spareribs, og her tager robotarmen to pakker ad gangen. Det foregår ved, at en sensor tjekker, om der ligger to pakker parat på transportbåndet, og derefter går armen ned, og med en række sugekopper bliver pakkerne holdt fast. I mellemtiden er en papkasse med plads til seks pakker ført frem til robotten, og armen placerer pakkerne i kassen. Det hele tager blot 2,48 sekunder, og det betyder, at anlægget kan pakke flere tusinde hele kasser med spareribs om dagen. Anlægget lever således op til forventningerne og de opstillede krav om hastighed.
Når anlægget skal pakke en anden emballage, som store pakker spareribs til Jensens Bøfhus, så bliver robottens sugekopper blot udskiftet med et andet modul, der er mere velegnet til poser. Modulet er specialdesignet til opgaven af AB Inventech.

Fremtidssikret løsning
Anlægget er netop nu i de sidste faser af indkøringen. Robotten og softwaren kører som de skal, men der er stadig lidt problemer med håndteringen af pakkerne. De sidste indstillinger forventes at være foretaget i løbet af få uger. Produktionschef hos Jensen’s Foods, Morten Sørensen, forventer, at anlæggets vil forøge produktionen af spareribs med 40 procent.. Uanset hvilke strategiske valg Jensen’s Foods træffer i fremtiden, vil robotten, og det tilhørende anlæg kunne indgå som et effektivt led – enten kan det fungere som et selvstændigt anlæg, eller det kan modificeres til andre opgaver, takket være dets standardiserede opbygning.
”Det her er vores første rigtige robot, men det er ikke vores sidste,” siger Morten Sørensen.

Fakta
Om AB Inventech A/S
AB Inventech A/S er en veletableret virksomhed i automationsbranchen. Virksomheden udvikler, konstruerer og producerer specialmaskiner og industriautomater til alle typer brancher. I samarbejde med et netværk af underleverandører leverer AB Inventech totalløsninger, som rationaliserer og effektiviserer produktionsprocesser. Fokus ligger på at optimere udnyttelsen af ressourcer og sikre, at en virksomheds processer giver størst muligt udbytte. AB Inventechs kvalitetsløsninger bygger på kendte principper, som anvendes på nye og kreative måder. AB Inventech A/S har 20 ansatte og ejes af Arne Bech, som har drevet virksomheden de sidste 16 år. Se mere på www.ab-inventech.dk

Fakta
Om 24a Automation ApS
24a Automation ApS er bosiddende i Hobro og udvikler tidssvarende software og applikationer til industrielt brug. Virksomheden har mange års erfaring med at levere omkostningseffektive SCADA-systemer, Soft PLC-løsninger, serverteknik samt robot-løsninger. For at sikre den smidige dataudveksling, som er efterspurgt i moderne, industriel installation, baserer alle 24a Automations løsninger sig på industrielle PC-platforme. Se mere på www.24a.dk