Rublens styrtdyk rammer Vesteuropa

Europakommisionen kan blive tvunget til at ændre på de strålende forudsigelser om den økonomiske udvikling i Europa efter rublens styrtdyk i sidste uge. De seneste forudsigelser fra marts for Europas vækst lyder på 2,8 pct. i år, men disse forventninger skal nu skrues ned.
Det sagde en talsmand fra kommisionen, Martine Reicherts, ved et pressemøde i går.
Martine Reicherts sagde, at det er tid til en større diskussion om EUs øststøtteprogram TACIS i begyndelsen af september, når kommisionen mødes efter sommerferien. Den toneangivende tyske økonomi forventes at få skåret 0,2 pct. af årets vækst alene på grund af situationem i Rusland, sagde Friedhelm Ost, formanden for den tyske budgetkomite, mandag formiddag. Han blev støttet af den tyske finansminister, Theo Waigel, som er i bekymret kontakt med IMF, Den Internationale Valutafond, der forsøger at få Ruslands ødelagte økonomi på fode igen.
Den nye russiske premierminister Viktor Tjernomyrdin har store vanskeligheder med at gennemføre IMFs økonomiske programmer.
“Vi håber, at Tjernomyrdin vil tage de nødvendige skridt og at Dumaen vil mødes snarest så reformerne kan blive ført ud i livet,” sagde Martine Reicherts.
Kommisionen arbejder på højtryk for at finde bedre løsninger på Ruslands problemer. Øverst på ønskesedlen står et nærmere samarbejde mellem lande og organisationer, som yder støtte. En talsmand for kommisionen sagde i sidste uge, at man kunne forestille sig en bedre koordinering af G7-landenes Ruslands-politik med de finansielle institutioners, Verdensbanken og IMF. EU budgetterer i år med 2,5 mia. kr. øststøtte.