Sådan bestemmer du odds i poker

Poker kan være ren gambling, men med viden om statistik bliver det meget mere end det. Så snart man kommer ud over hyggestadiet med sit pokerspil, bliver det nødvendigt at lære noget om statistik. –Eller som det hedder på pokersprog: pot-odds.

Spændingen er for de fleste mennesker en drivkraft i pokerspillet, men det er samtidig den værste fjende, hvis man vil være en vindende pokerspiller. Det er spændingen, der får pokerspillere til at bette bare for at se næste kort, selvom sandsynligheden for, at man får det manglende kort til en flush, er meget lav.

Nyt perspektiv i pokerspillet
Hvis du kender til pot-odds, åbner der sig et nyt perspektiv i pokerspillet. Med fuldt overblik over sandsynlighederne kan man læne sig tilbage i forsikring om, at ens strategi på langt sigt er matematisk forsvarlig – i det lange løb gør man det rigtige.
Princippet i pot-odds er at sige: hvor meget kan jeg tjene/tabe i forhold til sandsynligheden for, at en bestemt hånd opnås? Og derefter hele tiden holde sit spil inden for sandsynligheden for et plus.
Udregningerne går på at sammenligne antallet af ukendte kort med antallet af de kort, der kommer til at udgøre din endelige hånd – ”outs”.

Risiko versus gevinst
Et eksempel: når du har fire kort og mangler det femte for at have en flush ved turn i et hold´em spil, er der 46 ukendte kort (52 minus dine to på hånden og de fire på bordet). Ud af de 46 kort er de 37 ligegyldige for dig, men ni kort vil give dig en flush. Det vil sige, at dine odds er 37 til 9 eller 4,1til 1.
Det betyder, at hvis potten er ca. fire gange større, end hvad det koster dig at call eller bette for at være med for at se næste kort, så har du sandsynligheden med dig.
Efterhånden som man spiller mange spil, vil pot-odds begynde at ligge på rygraden, men poker er et uforudsigeligt spil, som altid byder på nye sammensætninger af kort. Derfor er det en god idé løbende at korrigere sit spil med statistik.

Hjælp at hente
Mange steder på nettet kan man finde ”poker-lommeregnere”, som man gratis kan bruge til at udregne odds helt præcist. I spil hvor det går hurtigt, er det ofte en fordel, fordi man simpelthen ikke har tid til at foretage udregningerne. Man kan også downloade programmer, der i realtime fortæller om dine odds, og endelig er der en lang række bøger med alt fra begynder-odds til virkelig langhåret og avanceret statistik.
Husk, at poker aldrig bliver til ren statistik; en spiller, der udelukkende handler ud fra pot-odds, vil være sårbar over for dygtige spillere, der eksempelvis forstår at udnytte deres held, økonomi eller psykologiske faktorer ved bordet.