Samarbejde med Lemvigh-Müller gav vidensmæssigt forspring

Målrettet samarbejde med Lemvigh-Müller satte en lokal elektrikervirksomhed i stand til at levere komplet løsning til nyopført fødevarevirksomhed. Det komplekse produktionsanlæg er nu næsten færdigt og vil om kort tid begynde at levere miljøvenlige og sunde smagsstoffer til fremtidens fødevarer.

Af: Freelancejournalist Hans Henrik Lichtenberg
En unik produktion af smagsstoffer til fødevareindustrien er lige ved at blive skudt i gang i Løgstør. Viden fra Novozymes og lokale initiativer står bag opførslen af en ambitiøs virksomhed med tilhørende fabriksanlæg. Opførslen har blot taget få måneder og centralt i produktionsanlægget står intelligent styring af ventiler, pumper og processer. Den del af anlægget er håndteret af den lokale elektrikervirksomhed Vesthimmerland & Midtfjord EL AS (VM-EL) i nært samarbejde med sælgere og teknikere fra Lemvigh-Müller.
Steffen Sohl, der er Applikationsingeniør hos Lemvig Müller blev i 2008 kontaktet af Christian Gregersen, medejer af VM-EL. Christian var blevet bedt om at komme med sit bud på styring af virksomheden Carnads nye produktionsanlæg. Det var en temmelig usædvanlig opgave, som på flere måder udfordrede VM-Els faglighed.

Ny opgave for lokal virksomhed
”Dette er vores første opbygning af et produktionsanlæg. Vi har tidligere haft supportopgaver på den type anlæg, men opbygningen fra bunden med al programmering har vi ikke prøvet før. Derfor kontaktede vi Lemvigh-Müller for at inddrage deres viden om produkter og applikationer i vores tilbud,” fortæller Christian Gregersen.
Lemvig-Müller udarbejde på baggrund af en projektbeskrivelse tre forslag til, hvordan opgaven kunne løses – komplet med produkter og bestykning. De tre forslag strakte sig fra den beskedne løsning, som lige akkurat kunne håndtere opgaven til den mere bekostelige, der både er fremtidssikret, skalerbart og med avancerede muligheder for at logge data og styre anlægget.

Topmoderne produktionsanlæg
Den sidste og mest omfattende løsning blev valgt af VM-Els kunde, Carnad. Carnad havde særlig fokus på, at den udvidede løsning havde distribuerede styrestationer og uden videre kunne udvides i takt med produktionen. Det vil sige, at det samlede produktionsanlæg kan styres flere steder fra, og i princippet fra en hvilken som helst pc med internetadgang. Samtidig giver styringen alle muligheder for logning af data, hvilket er en helt kritisk faktor for en moderne fødevarevirksomhed.
”Det har været et godt samarbejde, vi har haft med Lemvigh-Müller. Vi kunne ikke have løst opgaven alene, og vi har lært en masse undervejs, som vi helt bestemt kan bruge i lignende opgaver i fremtiden. Det er et skub fremad for os, at bygge med det nyeste ny, og vi har allerede fået mere avancerede opgaver, efter vi begyndte på Carnads anlæg,” siger Christian Gregersen.

Et projekt under udvikling
Opgaven for Carnad var i den grad et udviklingsprojekt. Det endelige omfang var ukendt for både Carnad og VM-EL, da det begyndte i august 2008, men Lemvigh-Müllers vejledning og erfaring fra opbygningen af andre fødevareproduktioner, hjalp til med at definere nogle overordnede rammer.
”Som udgangspunkt regnede vi eksempelvis med, at skulle bygge et anlæg med 240 ampere, men som tiden gik kom vi op på hele 800 ampere. Det fortæller lidt om størrelsen af projektet, og hvor meget det har udviklet sig undervejs,” siger Christian Gregersen. Han peger desuden på, at hans fleksible og kompetente medarbejdere har været en helt afgørende faktor for, at arbejdet kunne udføres.

Projektsamarbejde over Internettet
Det nære samarbejde mellem Lemvigh-Müller og VM-El er både foregået under planlægningen og projektering, og i høj grad under det praktiske arbejde med programmering af de PLC’ ere, som er hjernen i systemet. Det samarbejde er i høj grad foregået over Internettet mellem VM-Els programmør og Lemvigh-Müllers Steffen Sohl i Greve. Han siger:
”Det er nok muligt at finde komponenter andre steder end hos os, og måske også billigere, men det som vi har leveret til VM-EL er i høj grad viden, som de ikke havde i forvejen. Hos os er vejledning og kompetenceudvikling en del af samarbejdet, og det er den vej, vi skal gå i fremtiden. Både for vores egen skyld og for virksomheder, som VM-EL, der i stigende grad skal kunne levere højteknologiske produkter med et højt vidensniveau. I stedet for blot at være en logistikpartner skal vi være en videnspartner,” siger Kim Neergaard, der er salgsingeniør hos Lemvigh-Müller.

Bokse:

Om løsningen
Styringen af Carnads nye 1.000 m2 store produktionsanlæg består af tusindvis af komponenter, herunder over otte kilometer kabler. VM-EL har indtil videre brugt 3.800 timer på opbygningen og otte mand fra VM-EL er på pladsen, når der er mest travlt. Centralt i løsningen er to Siemens Touch-paneler, som med grafisk brugerflade guider produktionens mandskab gennem processerne. Det sikrer blandt andet mod fejlbetjening af anlægget, fordi produktionen er opbygget i trin, som gradvist skal foretages og godkendes. Dermed bliver styringen en meget aktiv komponent i produktionen, der kan foretages af nye medarbejder efter meget kort undervisning.
Touch-panelerne er desuden vandtætte for at leve op til Carnads behov for massiv daglig rengøring. En anden nyskabelse i anlægget er styringen af pneumatik via Profinet. Det er en usædvanlig løsning, som har vist sig at være meget effektiv. Løsningen er leveret til tilfredshed hos kunden, Carnad. Administrerende direktør Johnny Koch siger:
”Helt overordnet har det været vigtigt for os at få et system som kan styre produktionen og levere dokumentation over for fødevaremyndighederne og vores kunder. Det har vi fået, og vi kan nu på en meget fleksibel måde håndtere vores anlæg og videreudbygge det, når det bliver nødvendigt.

Om Carnad
Carnad er en ny virksomhed, der med avancerede biologiske processer skal levere fremtidens naturlige, sunde og ernæringsrigtige smagsstoffer til fødevareindustrien. Med en enzymproces, der er udviklet af danske Novozymes, kan Carnad udvinde de rene smagsstoffer fra animalske produkter og levere et meget kraftigt smagsstof, der udelukkende består af naturlige ingredienser med et højt næringsindhold. Den nye fabrik er ejet af både lokale kræfter og andre investorer. Carnad er støttet af Fødevareministeriet og blandt andre EU. Se mere på www.carnad.com

Om Vesthimmerland & Midtfjord A/S
Vesthimmerland & Midtfjord A/S ligger i Løgstør og har 35 medarbejdere. Virksomheden arbejder med alle former for elektrikeropgaver for både privat og industri. Dertil kommer en el-salgs butik, og virksomheden har særlige ekspertiser inden for programmering, ventilation og betonboring. Virksomheden er desuden alarmcertificeret. Virksomheden er ejet af Christian Gregersen og hans to kompagnoner Preben Nielsen og Søren Tranholm. Se mere på www.vm-el.dk

Boks:
Komponenter i Carnads løsning:
PLC: Siemens S7-317-2PN/DP
Operatør paneler: Siemens MP277 10″ touch
Scada system:WINCC FLEKSIBLE
Decentral udstyr:Festo ventiler på “Profi-net”