Servere bliver hvermandseje (NAS, hjemmeserver og backup)

Den personlige server bliver the next big thing. Glem alt om afløsere for CD og DVD. som medier til musik, fotos og film. Fremtiden ligger i en lille flad kasse, der holder styr på din og familiens digitale ejendele. Bredbåndet klarer resten.

Servere har hidtil været grå larmende bokse, der har stået i kældre i industrikvarterene og holdt Internettet kørende. Nu er de på vej til hjemmet i en ny og brugervenlig udgave, der sikrer konstant adgang til alle dine data uanset om du er i køkkenet, foran fjernsynet eller på den anden side af jorden. Den har kun 1 knap – til tænd/sluk – og der er gjort noget ud af designet.

Den personlige server fungerer som en almindelig computer. Forskellen er, at den tændt hele tiden, koblet til Internettet, husets computere, tv og stereoanlæg. -Og vigtigst: Den er idiotsikret.
Ved at koble husets elektroniske enheder sammen omkring en server opstår der pludselig helt nye muligheder. Man kan downloade en film fra nettet og se den på tv´et i stuen, man kan dele sine fotos med andre familiemedlemmer over nettet via serveren og man kan lade sin server optage en film på samme måde som videoen gjorde i gamle dage. Det vil også være oplagt at gemme backup af alle vigtige filer eller måske hele harddisken på serveren.
Som ejer kan man bestemme, hvem der skal have adgang til hvad på serveren, og det hele foregår på en simpel brugerflade.
Den personlige server sikrer konstant adgang til dine data og er et rigtig godt bud på hvordan digital underholdning og digitale ejendele flyttes fra den grå pc på skrivebordet til hele huset. Og ja – hele verden.

Alle store computerproducenter er kommet med deres første bud på hjemmeservere. Typisk er de en del mindre en traditionelle computer, har mindre regnekraft men til gengæld en eller flere meget store harddiske. De kan købes fra ca. 1000 kr. og opefter.

Note 2.
Links overalt! Tags er små klistermærker der indeholder links til informationer på nettet. Med en PDA eller anden håndholdt enhed forsynet med et særligt plugin kan man opfange tags og dermed en verden af informationer. Tags kan eksempelvis være placeret ved varerne i supermarkedet så man kan se en film om hvordan de er produceret eller man kan ”tagge” bagsiden af en videofilm i videobiksen og se traileren.
Nokia har for nyligt lanceret en tag læser som tilbehør til mobiltelefonen. De forestiller sig, at det i fremtiden er standard-udstyr i mobiltelefoner.