Shakespeare på bredbånd

En alternativ opsætning af Shakespeares ”En skærsommernatsdrøm” på det Kongelige Teaters scene i Turbinehallerne krævede Butler Networks assistance. Forestillingen skulle indeholde live-streaming optagelser fra forskellige lokationer i gadebilledet. Det krævede teknologisk nytænkning i en fart.

Instruktøren Anders Paulins opsætning af En Skærsommernatsdrøm stillede store krav til de teknologiske rekvisitter. Faktisk så store at IT-afdelingen på Det Kongelige Teater tvivlede på, om det kunne lade sig gøre til tiden. Løsningen skulle bringe liveoptagelser op på en skærm bag scenen under forestillingen. Optagelserne skulle hentes fra en bar, et pizzaria og fra receptionen på en stor avis i centrum af København. Instruktørens idé var nemlig at lade skuespillerne forlade den vante scene og bevæge sig ud i det virkelige liv.

Hurtig opsætning
Thomas Penter, der er it-chef ved Det Kongelige Teater, holdt et møde med teaterets IT-leverandør, CSC, om mulighederne. CSC pegede på Butler Networks som den virksomhed, der ville være i stand til at levere et trådløst netværk, der kunne løse opgaven til premieredagen 22. april.

”Det skulle går rigtig hurtigt, men vi var optimistiske trods den stramme deadline,” husker Aubrey Frear, der er IT-konsulent hos CSCs Network Consultancy.
“Teateret havde allerede en plan B parat. Skuespillet kunne være gennemført uden, men det havde slet ikke været det samme uden de muligheder, som netværksforbindelserne ville give instruktøren.”

Butler Networks havde aldrig tidligere arbejdet med en opgave, som hastede så meget, men svarede tilbage efter få dage, at opgaven kunne løses på under to uger.
”Det er ekstremt sjældent i IT-branchen, at man ser løsninger til datakommunikation leveret så hurtigt,” siger Aubrey Frear fra CSC.

Succesfuld premiere
I løbet af ganske få dage blev der opsat et trådløst netværk, som kunne transmittere streaming video fra gadebilledet til bagscenen. Netværket kørte via en midlertidig transmitter på toppen af Turbinehallerne. Løsningen blev sat til 6 Mbit, men kunne i princippet sættes til over 500 Mbit.

Forestillingen har nu kørt problemfrit siden premieren.
”Der har ikke været nogen former for driftsforstyrrelser overhovedet, og producenten roser teknologien”, siger Thomas Penter.
”Vi overvejer nu, hvordan vi kan fortsætte med den trådløse teknologi,” siger IT-chef ved det Kongelige Teater.

Nye IT-udfordringer
Teaterets IT-afdeling står over for den udfordring at sammenkoble fire institutioner, heriblandt det nye operahus, i et fælles netværk styret og supporteret fra Det Kongelige Teater på Kgs. Nytorv. Det kommende netværk skal håndtere en række  af organisationens administrative applikationer, IP-telefoni samt konferencefaciliteter.
”Vi har den nødvendige line of sight mellem lokationerne, og det vil derfor være en oplagt løsning. Vi har naturligvis Butler Networks med i de overvejelser, efter at vi har set deres teknologi i funktion. Et andet plus er Butler Networks konkurrencedygtige priser,” siger han.

Teateret har i dag omkring 350 pc´ere, der supporteres af en it-afdeling med fire medarbejdere. Antallet af brugere og pc´ere forventes at stige betydeligt, når blandt andet det nye operahus er færdigt.

Vores projekt er enkelt. Det handler om kampen om teaterrummet: ejerskabet til det sociale rum, som teatret også er. For hvem ejer teatret? Det gør hverken Shakespeare, de trofaste publikummer med faste pladser, staten eller teaterledelsen. Det gør alle, der har lyst til at investere deres engagement i en samtale om den tid, vi lever i.
Anders Paulin, instruktør