Automation: Siemens udvikler fremtidens industrisoftware

En af de største investeringer i industrisoftware nogensinde bliver i de kommende måneder præsenteret for danske virksomheder. Siemens Totally Integrated Automation Portal, TIA-portal V11, er i det bredeste og mest komplette softwaresystem til udvikling og produktion endnu set.

Siemens har altid været en afgørende spiller i automationsverdenen. Siden de første elektroniske relæer blev installeret på industrianlæg for 50 år siden, og de første PLC’er og industristyresystemer efterfølgende kom på markedet, har Siemens haft en finger med i spillet. I disse måneder kommer Siemens med det største innovationsspring i 15 år, TIA-portal V11. Hos Siemens i Ballerup arbejdes netop nu på at tilrettelægge lanceringen over for danske virksomheder, som med lanceringen får mulighed for at tage engineering til nye højder. Ledelsesmæssigt er TIA-portal V11 en nyskabelse, fordi softwaren åbner for helt nye muligheder for en endnu mere effektiv engineering og dermed projektgennemførsel til gavn for virksomhedens bundlinje.

Siemens TIA Automation

Et innovationsspring
Målet med TIA-portalen V11 har været at skabe en platform, som er universel, og derfor er åbenhed, integration og innovation blandt de overordnede nøgleord, når Siemens’ salgsdirektør på automationsområdet, Frank Faurholt, fortæller om TIA.
“TIA er en platform, som siden sin fremkomst for 15 år siden har været åben og integrerbar i alle miljøer. Siemens’ fokus i de seneste år har været at lægge vægt på åbne softwarestandarder og bevæge os væk fra at operere med at egne lukkede løsninger. I stedet har vi valgt at åbne teknologierne op til den faktiske virkelighed, og den er, at vores kunder benytter en lang række forskellige komponenter med udgangspunkt i fælles standarder som eksempelvis PROFINET. Et andet eksempel er, at industri PC´er i stigende omfang bliver benyttet som supplement til de klassiske PLC´er, og Microsoft-applikationer anvendes i stigende omfang som et naturligt led i produktionsstyring. Disse trends skal vi kunne favne, og det kan vi blandt mange andre ting gøre med TIA-portalen V11,” siger Frank Faurholt, salgsdirektør for Siemens Industry i Danmark.

Sammenhængende software strategi fra Siemens
At der er tænkt stort, illustreres også ved, at TIA-portalen V11 lanceres over hele verden samtidigt og på de syv største sprog, herunder kinesisk.
TIA-portalen V11 er en central del af en overordnet softwarestrategi fra Siemens. Virksomhederne arbejder typisk med seperate processer i forhold til produktet, de producerer, og det produktionsapparat, som det senere skal produceres på. Siemens har en vision om at hjælpe kunderne i alle disse discipliner gennem sammenhængende softwarekoncepter, der både specifikt og ikke mindst i grænsefladerne mellem diciplinerne kan tilbyde kunderne unikke optimeringsmuligheder. Herved bliver industriel software ikke blot en teknologivurdering men et system, der bør ses som en del af virksomhedens samlede strategi. Et eksempel her på er Siemens fokus på PLM (Product Lifecycle Management) software, hvor Siemens også er markedsledense:
“Industrien benytter i stigende omfang virtuelle prototyper som en måde at effektivisere og nedbringe tiden fra idé til produkt. Det kan man nu gøre med vores PLM-værktøjer. Vi vil se, at man visualiserer sin produktion og tester den på alle relevante parametre, inden den sættes i værk. Igen er det et eksempel på, at TIA-portalen V11, der med fokus på engineering af automationsløsningen, understøtter kundernes business cases,” fortæller Frank Faurholt.

Nye, effektive måder at arbejde sammen på
Han påpeger desuden, at TIA-portalen V11 vil invitere til helt nye måder at samarbejde på. Opbygning og drift af produktionsanlæg har hidtil været opdelt i forskellige processer, hvor forskellige faggrupper har haft ansvar for hver deres område. Ingeniører, designere og programmører har på skift givet delplaner videre til hinanden med risiko for fejl og misforståelser.
“TIA-portalen V11 er et sammenhængende koncept, hvor alle faggrupper arbejder på den samme platform. Det giver lavere omkostninger, fordi alle har et større overblik. Opbygningen af en produktion går betydeligt hurtigere, og time-to-market reduceres,” siger Frank Faurholt.
Integrationsmulighederne i TIA-portalen V11 er brede, og målet har været at kombinere både bagud- og fremadrettet kompatibilitet. Dermed bliver TIA-portalen V11 netop den portal, som på ny kan maksimere investeringen i tidligere automationsløsninger. Fremadrettet sikrer TIA-portalen V11 en platform, som kan skaleres, fordi platformen bygger på åbne og standardiserede løsninger.

Udviklet i samarbejde med kunder verden over
TIA-portalen V11 er udarbejdet i samarbejde med en lang række af Siemens’ toneangivende kunder verden over. Deres feedback og ønsker er i høj grad grundlaget for den endelige udformning. Frank Faurholt siger:
“Vi skal ikke med TIA-portalen V11 lære virksomhederne nye arbejdsgange. Tværtimod har målet med den nye portal været at understøtte den måde, som virksomheder udvikler på. Det betyder blandt andet, at vi i udviklingsarbejdet har gjort meget ud af at gøre brugergrænsefladerne intuitive. Har man eksempelvis tidligere arbejdet med SIMATIC, vil overgangen til TIA-portalen V11 ikke være noget problem, men man får en stribe nye muligheder, som alle er målrettet optimering. I Siemens har vi den filosofi, at innovation og teknologi, der ikke understøtter kundens forretning, er legetøj – og vi er ikke legetøjsleverandør. ”
For at oplyse om mulighederne har Siemens Industry i Danmark i samarbejde med Lemvigh-Müller planlagt en række arrangementer i løbet af 2011, ligesom Siemens tager på en landsdækkende Innovation Tour i februar 2011.
Se mere på www.siemens.com/tia-portal

Faktabokse:
Om TIA
Totally Integrated Automation, TIA, har netop fejret 15 års fødselsdag. TIA er Siemens’ svar på en vision om en fuldstændigt integreret softwareplatform for opbygning af automationsløsninger til alle typer virksomheder og produktionsanlæg. Den seneste version, TIA-portal V11, bygger på erfaringer fra flere end 100.000 automatiseringsprojekter verden over samt et hidtil uset stort udviklingsarbejde. Med TIA-portal V11 får virksomheder redskaberne til at maksimere produktivitet på alle niveauer, og det bliver muligt at reagere på ændringer hurtigere end nogensinde før. Målet med TIA-portalen V11 er at forene alle automatiseringssoftwareværktøjer i ét enkelt udviklingsmiljø, som bygger på gennemprøvede og intuitive løsninger.

Om Siemens Industry
Siemens Industry er en af verdens førende leverandører af software til industrien. Siemens benytter omkring 20 procent af den årlige omsætning til forskning og udvikling, hvilket er en høj procentdel i branchen. Det betyder, at Siemens år efter år er på forkant med softwareløsninger, som højner industriens konkurrencedygtighed.

Lær mere om TIA-portalen V11 på Siemens Innovation Tour
Siemens afholder i begyndelsen af februar en Innovation Tour rundt omkring i landet, denne gang med udgangspunkt i TIA-portalen V11. Dagen vil være fyldt med præsentationer, live demonstrationer og minimesse. Se mere om Innovation Tour på www.siemens.dk/innovationtour