Skrammer til regeringspartierne

Protestbevægelse blev valgets store vinder, men fremgangen giver næppe indflydelse.
Det socialdemokratiske Siumut er efter tirsdagens landstingsvalg forsat Grønlands største parti – men ikke uden skrammer. Heller ikke det borgerligt liberale Atassut kom fra valget uden mén. Sammen mistede de to regeringspartier i Landsstyret fem mandater men beholder flertallet.
Valgets absolutte vinder blev protestbevægelsen Kandidatforbundet (KF), der vandt tre mandater, mens det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) gik et mandat frem. Trods sejr til KF synes bevægelsen at stå uden for politisk indflydelse.

Uklarhed om koalition
Men selv om valgresultatet betyder et fortsat stort flertal til de to regeringspartier Siumut og Atassut, med 19 landstingspladser ud af 31, er det uklart, om de begge ønsker at benytte dette flertal til en ny fire-årig regeringsperiode sammen. Politiske iagttagere vurderer, at partiernes store uenighed under valgkampen om særligt den økonomiske politik kan betyde, at Siumut vil bejle til IA som ny regeringspartner.
Andre iagttagere peger på, at landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, Siumut, der leder regeringsforhandlingerne, vil se stort på valgkampens meningsudvekslinger og fortsætte samarbejdet med Atassut, som ikke bærer nag efter efter mange knubbede ord fra Siumut.
“Jeg har aftalt med Jonathan Motzfeldt, at han tager sig af forhandlingerne. Vi har 19 mandater tilsammen, og det er et godt udgangspunkt for at bevare regeringssamarbejdet,” siger Atassuts formand Daniel Skifte, der også ser samarbejdet som nødvendigt for den politiske stabilitet og et godt signal til politikerne i Danmark.
Om muligheden for at lukke IA ind i varmen siger Daniel Skifte: “Jeg skal lige snakke med Jonathan Motzfeldt først.”

Nye muligheder
Det socialdemokratiske folketingsmedlem og grønlandsordfører, Hans Pavia Rosing, der er valgt for Siumut, ser valgets resultat som en mulighed for at vælge ny regeringspartner.
“Vi skal under alle omstændigheder ind i en koalition i den kommende valgperiode, og det kan svinge til begge sider. Men personligt tror jeg, der er åbnet for et fornyet samarbejde med IA,” siger Hans Pavia Rosing.
Som hans partiformand vil han dog ikke udelukke et fortsat samarbejde med Atassut eller et endnu bredere samarbejde, som også inkluderer IA.
Formanden for IA, Josef Motzfeldt, forholder sig meget skeptisk til et bredt samarbejde, men er mindre forbeholden over for regeringssamarbejde med Siumut.
“Et meget bredt samarbejde skal i mine øjne også inkludere KF og løsgængeren Per Rosing-Petersen. Det tror jeg ikke er realistisk muligt,” siger Josef Motzfeldt.

Kold skulder til KF
Mens valgets tabere diskuterer regeringsmuligheder og samarbejde, så er det uvist, hvad Kandidatforbundet (KF) vil bruge sine nu fire mandater til i Landstinget. Af såvel Siumut, Atassut og IA bliver KF betegnet som en protestbevægelse uden reel politik, og ingen af de etablerede partier synes interesserede i at lukke KF ind i varmen.
“KF får ingen indflydelse i det nye Landsting. De er for brede og uden holdninger til de store politiske spørgsmål som eksempelvis økonomi. De er i alt for høj grad en protestbevægelse, som tager stilling fra sag til sag, og det udelukker dem fra at deltage i de store beslutninger,” vurderer Daniel Thorleifsen, valgekspert og historiker ved universitetet i Nuuk. Hverken Siumut eller Atassut ønsker at kommentere, hvilken rolle KF kan komme til at spille.