Skuffede sygeplejersker vil fortsætte kampen

Det var en forbitret gruppe af omkring 200 sygeplejersker, der i går mødtes i Nørrebrohallen i København for at strømline deres fortsatte kamp for bedre arbejdsvilkår.
Mette Hviid og Sussi Albrechtsen er blandt de helt nye i faget. De afsluttede deres uddannelse fra sygeplejerskolen for et halvt år siden og fik straks efter arbejde på Bispebjerg Hospital.
Men det fag, som de har valgt at bruge de næste mange på, har været en slem skuffelse: »Hvis jeg havde vidst, hvad det indebar at være sygeplejerske, så havde jeg valgt en anden uddannelse,« fortæller Sussi Albrechtsen. Mette Hviid er enig: På hendes afdeling er der på en hverdag er 5-6 sygeplejersker til 23 patienter.
»Når vi strejker, så har vi naturligvis et nødberedskab. På vores afdeling består det absolutte bemandingsminimum af fem sygeplejersker, derfor er der kun plads til en strejkende sygeplejerske. Det siger noget om, hvor hårdt vi er presset. Ofte går vi direkte fra en dagvagt til en aftenvagt, uden at få de 11 timers pause, som vi har krav på,« siger hun.
Sygeplejerskerne tager vagterne på trods af, at de ikke behøver det ifølge reglerne, for at hjælpe hinanden og patienterne.
»Der bliver hele tiden krævet af os, at vi skal være mere fleksible, men det er havnet i, at vi bruger vores fridage til at sove ud, så vi kan klare at gå på arbejde igen,« mener Mette Hviid.
Lønnen for en nystartet sygeplejerske er 17.200 kr. om måneden, og det niveau er alt for lavt for en fire-årig uddannelse. Det naturlige leje for en så lang uddannelse ligger snarere på 25.000, mener de.

Ufaglærte tjener mere
»Vi kan tjene mere som ufaglærte end sygeplejersker, og udsigterne til lønstigninger ligger langt ude i fremtiden. Vores afdelingsleder har været sygeplejerske i 15 år og tjener kun 22.500 kr. om måneden,« fortæller Mette Hviid.
De hårde forhold har dog ikke fået de to sygeplejersker til at overveje en anden branche: Det vil være en falliterklæring at give op, så hellere blive og kæmpe, siger Mette Hviid.