Smertefri udskiftning af ERP

For verdens største producent af bredformat scannere, Contex Scanning Technology fra Svendborg, var skiftet til Axapta en hurtig og smertefri proces. Virksomheden har nu fået et hurtigere system og hurtigere reaktionstid i et marked, der er præget af vækst og global konkurrence.

Af Hans Henrik Lichtenberg
Contex Scanning Technology er verdens førende producent af bredformat-scannere til industrivirksomheder verden over. Virksomheden, der ligger i Svendborg, gør ikke meget væsen af sig, og har stort set ingen danske kunder. Men internationalt er Contex respekteret som den absolut ledende leverandør af specialscannere. Virksomheden sidder på op mod 90 pct. af markedet og oplever en vækst på 20 pct. om året.
Det forpligter og stiller krav til effektivitet. Contex´ kunder forventer eksempelvis at kunne bestille en ny scanner og få den leveret worldwide i løbet af fem dage. Det kan Contex leve op til blandt andet takket være en Axapta-løsning fra Microsoft, der giver et samlet overblik over økonomi, tidsforbrug og produktion.

I slutningen af 2002 gik Contex over til at benytte en Axapta-løsning fra Microsoft Business Solutions. Et ældre Concorde-baseret ERP-system var blevet forældet, og der var blandt andet behov for en kraftigere database til at holde styr på stigende mængder varenumre på lager og den stadigt mere omfattende produktion.

”Man kan sige, at vi er en atypisk teknologiproducent, fordi vi stort set producerer alle delene til vores scannere selv,” siger Egon Noer Pedersen, der er Technical Manager hos Contex. Lageret, der indeholder alle enkeltdelene til scannerserierne, tæller således op mod 15.000 varenumre i 11 styklisteniveauer, som løbende nøje afstemmes med produktion og økonomi. Det sker på Axapta platformen, som nu er blevet en helt integreret og nødvendig del af Contex´ forretning.

”Axapta styrer hele flowet af dele, økonomi og produktionen og giver det vigtige overblik, når der sker noget uventet. Vi kan reagerer lynhurtigt i det øjeblik, en stor ordre kommer ind og ændrer på produktionsplanerne. Det betyder, at vi hurtigere kan omstille os og foretage konsekvensberegninger af alle påvirkninger. Desuden kan vi hurtigt fortælle vores kunder og forhandlere, hvornår vi kan levere,” siger Egon Noer Pedersen.

Implementeringen af Axapta hos Contex gik smertefrit og helt uden produktionstab. Det kunne lade sig gøre på grund af ledende medarbejderes høje viden og erfaringer med ERP-systemer. Contex har ingen decideret IT-afdeling, og det skyldes, at Financial Director Tom Bak og Technical Manager Egon Noer Pedersen personligt har tilrettet og kodet de systemer, som Contex tidligere har benyttet. Da virksomheden implementerede Axapta valgte man dog at lade leverandøren Thy Data Center varetage de mere komplicerede tilpasninger, men en stor del af succesen tilskrives Contex´ egen bevidsthed om præcis, hvilke funktioner Axapta skulle varetage og hvordan. Hele processen tog under et halvt år.

Ud over økonomi og produktionsstyring har Contex også tilføjet det Microsoft-certificerede tredjeparts modul Shopfloor, der håndterer tidsregistrering i Axapta-suiten.
I dag er der omkring 50 brugere af Axapta i Contex, som har fået undervisning i systemet. Det er primært produktionen i Svendborg, der bruger systemet, men også salgskontoret i USA kan logge sig på Contex´ Axapta og følge med i produktionsflowet, og dermed yde en bedre service overfor kunderne.

Fordele ved Axapta:

Axapta er ét centralt system som gør det nemmere for alle i organisationen at finde de oplysninger, de har brug for.

Omfattende analysemodeller gør det muligt at få overblik over produktion, økonomi, efterspørgsel, indkøb og se sammenhænge mellem dem.

Gennemprøvet løsning, der kan skræddersyes og udvides via et omfattende program af tilpassede moduler fra Microsoft og certificerede partnere.