Virtuelt CD-drev: Snyd dit cd-drev

Er du træt af at skifte cd-rom, fordi dine forskellige programmer og spil kræver den originale cd-rom i drevet? Eller hvad med et cd-drev, der læser med 200 gange hastighed? PC-Planet giver dig opskriften på at lave et virtuelt cd-rom-drev.

Det er meget simpelt, at lave et falsk cd-rom-drev på en harddisk. Det nye drev opfører sig præcist som et cd-drev, og det smarte er, at din computer faktisk opfatter det nye drev som et cd-drev. Herefter er det bare at kopiere alle dine mest brugte cd-ere over på dine nye virtuelle cd-drev på harddisken, og du kan vinke farvel til arbejdet med at skulle skifte cd i en uendelighed. Det er fuldt lovligt at tage en kopi af dine købte programmer til din harddisk, men vær opmærksom på, at det ikke betyder, at du må oprette virtuelle drev på flere computere med den samme copyrightede cd. Det er kun et trick til at undgå at skifte cd-rom ud, hver gang man skifter program, og ikke et til at omgås softwarefirmaernes eller musikselskabernes ophavsret.

Gratis programmer
Der er mange programmer på nettet, som kan oprette virtuelle cd-drev. De er alle shareware, men ofte kan man nå at oprette en de vigtigste virtuelle indenfor shareware-perioden, og så behøver man jo ikke købe licens.
Det program, vi har brugt, er Virtual CD v4. og det tilbyder næsten fuld funktionalitet i shareware-udgaven, og i modsætning til mange andre programmer virker det faktisk. Når programmet er installeret og startes, bliver man spurgt om hvor mange virtuelle drev, man vil oprette, og hvilke bogstaver de skal have. Man kan vælge mellem hele alfabetet undtagen de bogstaver som man allerede har tildelt drev under. Det er typisk A, C og D.

Lav et virtuelt cd-drev - En guide

I dette eksempel opretter vi et X-drev på et eksisterende C-drev. Den computer vi brugte havde ca. 11 gigabyte ledig på C-drevet, så i princippet vil der kunne oprettes omkring 15 hele virtuelle cd-rom-drev her. Det er dog nemmest kun at oprette ét drev og herefter åbne de forskellige virtuelle cd-filer fra dette ene drev. Når programmet kopierer cd´en, så opretter det en fil med endelsen .vc4. Disse kopier af hele cd-er bliver lagt i en mappe kaldet ”Virtual CDs” under ”Mine dokumenter”.

Musik, film og programmer
Det er kun programmet Virtual CD v4, der kan læse filerne. Fra ”Min Computer” kan man på listen over drev finde sit nye drev. I dette tilfælde har vi kaldt drevet ”X”. Ved at højreklikke på X-drevet får man nu mulighed for at indsætte en virtuel cd i sit virtuelle drev fra listen over .vc4-filer. Programmet Virtual CD v4 holder styr på hvilke .vc4-filer, der findes på computeren, og man skal blot vælge på en liste, hvilken virtuel cd, man vil køre.
Programmet består af to komponenter: En manager og en creator. Manageren bruges til at holde styr på de virtuelle cd´ere, navngive dem og ændre i dem.
Creatoren står for det praktiske arbejde med at oprette virtuelle cd-rommer, musik cd´ere eller DVD. Her gennemgår vi, hvordan man bruger Creatoren og derved laver et funktionelt virtuelt cd-rom-drev.

Sådan gør du:

Når programmet er installeret, vil man blive bedt om at vælge hvilke virtuelle cd-drev, man vil oprette. Man kan vælge mellem at tildele dem de bogstaver, som er ledige og ikke bruges af andre drev. Vi har valgt at bruge ”X”som drevbogstav. Oprettelsen af drevet går lynhurtigt.

Når det er gjort, kan man fra Virtual CD v4s brugerflade vælge ”Create”. Læg en cd-rom, en musik-cd eller en DVD i drevet. Når den dukker op på skærmen, klikkes der på den. Der bliver nu lavet en spejling af hele cd´ens inhold, som bliver lagt i en automatisk oprettet mappe under ”Mine dokumenter”. Her har vi prøvet med en spejling af spillet Battlefield 1942. Det tog et par timer at lave spejlingen.

Undervejs kan man følge med i, hvordan det går. Operationen er meget krævende, hvad angår processor-kraft, så mens spejlingen står på, kan man ikke foretage sig meget. Heldigvis er der mulighed for at pause undervejs.

Når spejlingen er færdig, og man vil afprøve sit nye drev, finder man drevet under ”Min computer”. Hvis man bare klikker på det, så vil Windows svare, at der ikke er nogen cd i drevet. Windows er blevet snydt og tror, at der er tale om helt nyt drev. For at lægge den nye virtuelle cd i det nye drev skal man højreklikke på drevet som vist herunder. Som det ses, er der nu en ny mulighed i højrekliksmenuen: ”Insert a virtual CD”. Vælger man den mulighed vil der være en liste med alle de virtuelle cd´ere man har, og man klikker bare på den man vil have i.
Omvendt skal man trykke på ”eject” i højrekliks-menuen for at fjerne en virtuel cd fra det kunstige drev.

Fordelene ved at lave virtuelle drev er mange. Hvis man bruger en bærbar computer og cd-rom, så tager det meget strøm. Det går hurtigt og med de stadigt større harddiske på markedet bliver det ikke noget problem at snuppe et par gigabytes til sine yndlings cd-rommer. Men nogle gange tager det meget lang tid at omdanne en cd-rom til en .vc4-fil –indtil 3-4 timer. Hvis der er tale om et nyt spil med både musik, filmsekvenser og mange forskellige baner, så kan tage lang tid og spørgsmålet er om man har sparet tid. På den anden side tog det kun 5 minutter at lave en virtuel udgave af PC-Planets cd-rom fra forrige udgave.
Virtual CD v4 kan også lave virtuelle drev på netværk, beskytte dem passwords og meget andet. Eksempelvis kan man finde nøjagtigt den fil på en spil-cd, som skal bruges for at køre spillet og kun lave en virtuel cd med den ene fil. På den måde kan man spare meget plads på harddisken. Man kan også tildele hver af sine virtuelle cd-rommer en hotkey, så man bare skal trykke eksempelvis F7 for at lægge den i det virtuelle cd-rom-drev.