Sommeren inviterer til ture i det grønne, og her følger picnic-kurven med. Gode råvarer, friskbagt brød, lækkert fyld og traditionel most er ifølge Smagens Hus de vigtigste elementer i en picnic-kurv.
Smagens Hus i Odense sætter enkelhed og traditionelle råvarer i centrum. Eget bageri og gammeldags kolonialhandel danner fundamentet for de hjemmeproducerede specialiteter, som indehaveren, kok Søren Madsen, tilbyder. Derfor er Søren Madsens bud på en picnickurv anno 2007 også lidt speciel. Der er ikke eksotiske ingredienser og et virvar af lækkerier, men helt basale fødevarer, som er enten hjemmelavede eller af allerhøjeste kvalitet.
”Hvem er det, vi skal imponere?” spørger Søren Madsen. ”Når vi skal på tur med familie eller venner, så skal maden være nem, den skal kunne spises af børn og voksne og være til at transportere.”
– Og dertil kommer, at det skal smage godt, og råvarerne skal være af bedste beskaffenhed. Søren Madsens forslag til årets picnickurv er således meget minimalistisk, men ikke desto mindre af høj, kulinarisk kvalitet:
Simpelt, hjemmebagt brød
Smagens Hus foreslår et fladbrød af speltmel og hvedemel, salt og vand, som har hævet i 16 timer.
Ost, som alle kan spise
En ost er velegnet til picnic, hvis den kan skæres i stave. Her foreslår Smagens Hus den prisvindende Fynbo eller rygeost fra Mejeriet Sinai.
Økologisk most
Most er godt til både børn og voksne. Den slukker tørsten, og vil man prøve noget dansk og måske lidt anderledes, så er en rabarbermost måske sagen. Smagens Hus forhandler en lokalt produceret rabarbermost, som er helt i særklasse.
Skinke
Skinke eller fraseret kalvebryst kan alle være med på, – og det kombineres godt med osten.
Hjemmelavet jordbærsyltetøj
Denne hjemmelavede syltetøj er nem at lave og smager, så fuglene synger. Konsistensen er god til madkurven, og syltetøjet kan lagres på skoldede glas i måneder – helt uden konserveringsmidler.
Du skal bruge:
1 kg økologiske jordbær
1 kg uraffineret økologisk rørsukker
4 vaniljestænger
Skyld jordbærrene med stilken på (derved undgår man, at de optager vand og bliver smattede). Fjern stilkene, og skær bærrene i grove tern. Vend bærrene i sukker og vanilje i en gryde, og lad stå i 3-4 timer, overdækket ved stuetemperatur. Stil derefter gryden i køleskab natten over.
Dagen efter vil en stor del af blandingen være blevet til væske. Tag 2/3 af væsken fra og kog den ind til cirka halvdelen. Varm jordbærrene og sukkeret let op – det må ikke koge – og tilsæt den indkogte væske. Syltetøjet er nu færdigt og kan kommes på skoldede glas. Velbekomme!
Om Smagens Hus
Smagens Hus forarbejder og sælger kvalitetsfødevarer og rådgiver om sammensætning af menuer og tilberedning. Slow Food er grundtanken, og årstidens råvarer udgangspunktet. Smagens hus arbejder med dyb respekt for producenten og produktet og henvender sig til mennesker, der sætter pris på sanselighed, nydelse og god smag. I den moderne kolonialbutik er en stor del af varerne specialiteter, tilberedt i eget køkken. Derudover har Smagens Hus tilknyttet en kreds af Slow Food-leverandører – ud fra et ønske om at fremme små producenter, som arbejder for produkter med mening. Kolonialvarerne omfatter årstidsbestemte råvarer, kød, fisk, brød, mejerivarer og drikkevarer – økologiske safter, mineralvand, øl, the, kaffe samt et udvalg af vine. Smagens Hus leverer også kolonialvarer til døren og afholder teambuildingskurser med gastronomiske udfordringer. Se mere på www.smagenshus.dk