Sorte penge finansierer danske bryllupper

Hvert andet dansk bryllup bliver delvist betalt med sorte penge. Udgifterne bliver som regel større end forventet, for når brudeparrene køber ind til den store dag, er det følelserne og ikke fornuften, der bestemmer. – Og brudeparrene vil hellere tage overarbejde uden regning for at dække budgetoverskridelserne end gå på kompromis med drømmebrylluppet.

I en undersøgelse på det største bryllupssite i Danmark, Bryllup.dk, svarer hvert andet brudepar, at de er parate til at betale nogle af bryllupsindkøbene med sorte penge.
”De sidste 4-5 år har der været en tendens til, at bryllupsbudgetterne er vokset. Brudeparrene evner simpelthen ikke at begrænse sig, men benytter i stedet alle kneb i betalingen. Vi ved, at mange vælger at belåne husets friværdi, og flere end 70 procent arbejder gerne over for at få det bryllup, de ønsker. Nu viser vores undersøgelser, at halvdelen af de danske brudepar også er villige til at anvende sorte penge,” fortæller bryllupsekspert Anette Balle.
Hver anden indrømmer altså, at bryllupsøkonomien har sorte pletter, og en lille gruppe går endda ud på det grå lånemarked for at skaffe penge til festen.

En svendeprøve
I modsætning til tidligere generationer er det i dag ikke forældrene, men brudeparrene selv der betaler for brylluppet. Ifølge Anette Balle opleves brylluppet som en slags svendeprøve, der over for omverden skal demonstrere, hvad brudeparret formår. Fire ud af fem brugere på Bryllup.dk angiver eksempelvis, at de godt vil være med til at overskride budgettet for at få lige netop dét, der gør brylluppet helt perfekt.
”Når et bryllup i dag bliver så dyrt, så skyldes det, at brudeparrene slår fornuften fra i, når det drejer sig om bryllupsindkøb – i modsætning til alle mulige andre indkøbssituationer hvor de fleste normalt ville holde godt øje med prisen og sørge for at købe billigst muligt,” siger bryllupsekspert Anette Balle.
Det er altså følelserne, der bestemmer, når brudeparrene køber ind, og det afspejler sig i et relativt højt prisniveau, som generelt præger bryllupsbranchen.

Bryllup betyder højere priser
Bryllup.dks brugere mener således ikke selv, at de bærer hele ansvaret for, at brylluppet bliver dyrt. 85 procent tror, at forhandlerne ligefrem tager overpriser for deres ydelser, når det er et brudepar, som henvender sig.
”De høje priser i bryllupsbranchen kan til dels forklares med, at det er nogle usædvanlige ydelser, der leveres – en stylist, der skal møde op på brudens bopæl klokken seks lørdag morgen, vil selvfølgelig tage ekstra for det. Derfor kan det være svært for brudeparrene at afgøre, om prisen reelt er for høj. Men når det er sagt, så findes der også eksempler på, at den helt samme ydelse takseres højere, hvis man ringer og siger, at det er til et bryllup. Branchen består primært af små, selvstændige erhvervsdrivende, og der mangler ganske enkelt nogle store, omkostningseffektive spillere til at sikre den interne konkurrence,” vurderer bryllupsekspert Anette Balle.