Stort sikkerhedsopbud på Tagensvej

En tirsdag i september kom en Ernst & Young-kunde og tidligere medarbejder til Tagensvej. Med sig havde han 11 bodyguards fra forsvaret, som skulle beskytte ham mod terrorister fra ustabile regioner i den tidligere Østblok. Under besøget forsøgte et par ”pressefolk” at komme i nærheden af objektet, men deres indtrængen blev afsløret og forpurret af de vågne sikkerhedsfolk.

Rockwool Internationals økonomichef Bjarne Hvidkjær er en hårdt prøvet mand. En planlagt udvidelse af Rockwools produktion et sted i Østeuropa har ført til trusler på hans liv, og derfor har militærpolitiet valgt at mandsopdække ham og hans familie. Men det afholdt ham ikke fra at tage til et planlagt møde hos Ernst & Young.

Sikkerhedssituation i det røde felt
Dagen før havde jernringen om Bjarne Hvidkjær ikke været god nok, og han var blevet kidnappet på sin aftenløbetur af formodede terrorister. Terroristerne løslod ham senere på dagen efter at have truet ham til indrømmelser i sagen og gjort det klart for ham, at deres trusler var ment alvorligt. Dét havde ændret sikkerhedssituationen omkring objektet markant, så trusselsbilledet nu var helt oppe i det røde felt – og de kommende dage skulle byde på massiv opdækning, fjendtlige snigskytter på hustagene og knivoverfald mod økonomichefen.

Bare en prøve
Men det hele var bare en prøve. 11 studerende fra søværnet var til en ugelang eksamen i kunsten at bodyguarde, og Bjarne Hvidkjærs baggrund som reserve-officer i forsvaret gjorde, at han blev kontaktet og bedt om at agere truet erhvervsleder.
”Min familie og jeg syntes, det kunne være sjovt at være med til. Samtidig ville vi også gøre Søværnet og de studerende en stor tjeneste. De har tidligere øvet sig på folk internt i forsvaret, og det giver ikke de mest realistiske situationer. Det eneste, som ikke var 100 procent realistisk ved denne øvelse, var den politiske situation – jeg tog til mine møder og opførte mig præcist, som jeg ellers ville have gjort,” fortæller Bjarne Hvidkjær.

Grundig planlægning
Forinden den praktiske eksamen var der lagt udførlige planer. Eksaminanderne havde besøgt Bjarne Hvidkjærs hjem og sat sig grundigt ind i hans kalender for den uge, øvelsen skulle foregå i. Alle besøg hos andre virksomheder i løbet af ugen, heriblandt Ernst & Young, var blevet analyseret, og virksomhederne var alle orienterede om den specielle situation på forhånd.
Særlige sikkerhedsforanstaltninger er ikke uvante for Rockwool. Virksomheden har under tiden besøg fra mindre stabile stater i forbindelse med virksomhedens aktiviteter i nye markeder. Når der kommer en officiel repræsentant fra disse steder på besøg i Danmark, er der som regel beskyttelse med. ”De kommer sjældent alene,” som Bjarne Hvidkjær udtrykker det.

Med fire bodyguards i Kvickly
Det omfattende sikkerhedsopbud var en stor oplevelse for Bjarne Hvidkjær og hans familie. Hans niårige søn havde eksempelvis en bodyguard med i skole en af dagene, og Bjarne Hvidkjærs kone blev også fulgt på arbejde.
Men det er ikke kun sjovt at være omgivet af sikkerhedsfolk, selv når det blot er en prøve. Glamouren falmer, når turen går til de daglige indkøb i Kvickly, eller når et restaurantbesøg med familien bliver massivt mandsopdækket. Da Bjarne Hvidkjær var på restaurant med sin kone og tre børn, skulle han på et tidspunkt følge sin datter på toilettet. Det betød, at toilettet skulle sikres, og at andre restaurantgæster blev afvist af et par velvoksne mandfolk i mørke jakker.
”Så begynder man at tænke lidt over bagsiden af det. Da vi senere skulle hjem, kunne min kone og jeg ikke køre i den samme bil, men skulle af hensyn til sikkerheden sidde som passagerer i hver sin bil. Så mærker man, hvordan det går ud over privatlivet,” siger Bjarne Hvidkjær. Selv det at lufte hund om aftenen bliver en større ”sag”, som pludselig skal trusselvurderes. Vagterne skal informeres og planer sættes i værk, før denne ellers enkle handling kan foretages. Bjarne Hvidkjær er nu lettet over at være sluppet gennem ugen, og alle eksaminander bestod opgaven – selv ham der midt i en kritisk jagt på en snigskytte brækkede sit ben.

Faktabokse:

Om Bjarne Hvidkjær
42-årige Bjarne Hvidkjær kom til Ernst & Young i 1986 og var der frem til 1994. Derefter var han i en årrække hos TDC og senere hos Intel. I 2004 fik han ansættelse hos Rockwool: Først som koncernregnskabschef og senere som økonomichef i Rockwool. Han har stadig nær kontakt til Ernst & Young, nu som kunde. Årene hos Ernst & Young har givet ham et netværk, som han i dag stadig trækker på – både privat og professionelt.

Hvad er en bodyguard?
En bodyguard eller livvagt er en person eller gruppe, som professionelt beskytter et eller flere mennesker, kaldet klienter. Typisk er det royale, erhvervsledere, pop- og filmstjerner eller religiøse personligheder, der har en livvagt. Bodyguarden har ansvaret for sine klienters sikkerhed og er trænet i forskellige aspekter, så han – eller hun – kan give sin klient den nødvendige tryghed til at kunne udfolde sig i hverdagen. Ofte fungerer en bodyguard også som chauffør og er uddannet til at kunne håndtere forskellige former for kørsel. En god bodyguard har endvidere træning i nærkamp – og førstehjælp – og er i stand til at opspore eventuelt aflytningsudstyr eller eksplosive genstande. Ud over de mere actionprægede aktiviteter går en god del af bodyguardens arbejdstid med planlægning, trusselsvurdering og etiske overvejelser.

Om Rockwool International A/S
Rockwool International A/S er moderselskab i Rockwool-koncernen, der er verdens største producent af stenuld. Koncernen har mere end 8.400 ansatte og har produktion i 22 lande. Omsætningen forventes i 2007 at passere 14 mia. kroner. Koncernens produkter anvendes dels til såvel termisk som teknisk isolering og dels til en række mere specialiserede formål som facadebeklædning, lyddæmpende loftsbeklædning samt vækstmedier til drivhusgartnerier.
Der er tale om en højteknologisk produktion og koncernen udfører omfattende forskning i såvel produkter som processer. Der udtages løbende en række patenter på resultatet af dette arbejde.
Tjek evt.: www.rockwool.com