Sydafrika nærmer sig Europa Unionen

En omfattende handelsaftale mellem EU og Sydafrika er efter mere end tre års forhandlinger faldet på plads. Aftalen betyder, at der vil blive skabt frihandel mellem EU og Sydafrika i løbet af de næste ti til tolv år, og at de politiske bånd bliver knyttet strammere.
I går sagde en talsmand for den sydafrikanske præsident, Nelson Mandela, at “aftalen fjerner enhver tvivl om de gode relationer mellem EU og Sydafrika.” EU-Kommisær med ansvar for samarbejde med Afrika, den portugisiske Joao de Deus Pinhero, oplyste efterfølgende, at aftalen er startskuddet for et kommende frihandelsområde mellem EU og lande i Afrika, Caribien og Stillehavet, de såkaldte ACP-lande.
Sydafrika forhandler i øjeblikket om oprettelsen af en frihandels-union med en række lande i det sydlige Afrika, SADC-landene.
Den netop indgåede aftale mellem EU og Sydafrika er skruet sammen, så den nemt kan opgraderes til at håndtere et større afrikansk område, lyder det fra EU-Kommissionen.
“Vi kan ikke se bort fra de gode muligheder for vækst i Sydafrika og hele det afrikanske subkontinent,” sagde EU-kommissær Pinhero.
Forhandlingerne, der begyndte i juni 1995, har været yderst vanskelige. Sydafrikanerne har måtte sluge, at de ikke længere må skrive “Sherry” og “Portvin” på deres lokale varianter af de europæiske vintyper. Sherry er opkaldt efter den spanske by Jerez, og portvin er traditionelt en portugisisk drik. Både Spanien og Portugal truede med at nægte at underskrive aftalen, hvis det ville betyde at EU-markedet skulle åbnes for sydafrikanske hedvine.
Omvendt har EU måtte løbe risikoen for, at store mængder billigt oksekød kommer til EU i tilfælde af tørke i Sydafrika.
Sydafrika har de seneste år arbejdet for at gøre toldsystemet mere gennemskueligt. Apartheid-årenes handelsembargo mod Sydafrika førte nemlig til, at landet selv indførte et sindrigt toldsystem fordelt både på varer og oprindelsesland.
I af de kommende ti år skal 95 pct. af importen fra Sydafrika ifølge aftalen være fuldstændig fri for told eller begrænsninger. Sydafrika har til gengæld skrevet under på, at 86 pct. af importen fra EU i løbet af tolv år ikke vil møde nogen modstand. Handelen mellem EU og Sydafrika er på omkring 120 mia. kr. årligt.
Omkring 300 produkter er ikke med i aftalen. Det er først og fremmest landbrugsvarer, som vil kunne forstyrre parternes støtteordninger, hvis der bliver åbnet helt for frihandel.
Aftalen indeholder desuden kapitler om økonomisk og socialt samarbejde, og en forstærket politisk dialog landene imellem.