Tandblegning

Skinnende hvide tænder er attraktive. Det leder tanken hen på glamour og filmstjerner, evig ungdom og høj status. For mange er en tandblegning dog blot et lille kosmetisk indgreb, der mindsker generne ved misfarvede tænder. Mørke tænder kan nemlig være et stort problem for ejermanden, og vi har en tendens til at få øje på misfarvede tænder meget hurtigt.

Misfarvning af tandemaljen kan forårsages af forskellige faktorer. Men alle får med årene mere gule tænder. De mest almindelige årsager er rygning, visse typer medicin, te, kaffe og rødvin. Endvidere vil folk, der drikker signifikant mængder sodavand, som f.eks. cola opleve en lignende misfarvning. Bortset fra de eksterne misfarvningskilder, så er der også andre faktorer, der påvirker farven på tænderne. Nogle mennesker har simpelthen lysere tandemalje end andre, så rent arveligt kan man være disponeret for gule tænder. Sygdom og visse typer medicin kan ligeledes forårsage en misfarvning af tænderne.

Gammel teknik
Mennesket har udført tandblegning siden ægypterne for over 2.000 år siden brugte urin til at blege tænder hvide med. I USA, hvor de moderne metoder er udviklet, har man udført tandblegning i over 50 år og i Danmark har tandlæger bleget tænder siden 1989. Den traditionelle tandrensning kan have en blegende effekt, men det er blot fordi det yderste lag af snavs fjernes fra tænderne. Vil man have helt hvide tænder skal der mere skrappe metoder til.

Hvor hvide skal de være?
De fleste klinikker og tandlæger, der tilbyder tandblegning arbejder med antallet af ”farvenuancer” hvormed tænderne bliver hvidere. Der er ikke en officiel skala, men bruger man samme behandlingsform kan man selv følge med i hvordan behandlingen skrider frem. Tandblegning er som regel ikke en enkeltstående behandling, der med ét slag forvandler de brune bisser til Snehvide-tænder. –Og det er nok også meget godt. En sådan forvandling fra den ene dag til den anden vil nemlig se meget unaturlig ud og dine tænder vil påkalde sig måske lidt for meget opmærksomhed. Særlig hos ældre vil ekstremt hvide tænder se meget unaturligt ud.
Det gælder derfor om at finde en balance mellem de gener som misfarvede tænder giver og den ønskede hvidheds-grad. Det er vigtigt, at du føler, at din tandbleger/tandlæge forstår og kan rådgive dig omkring denne problemstilling.

Er du egnet til tandblegning?
Du bør helst ikke have paradentose, dybe tandkødslommer eller irriterede slimhinder, da du vil have større risiko for bivirkninger. Har du plast eller porcelænsreparationer på fortænderne, skal du vide at fyldninger / facader / kroner mv. forbliver den gamle farve, mens dine tænder bliver lysere. Derfor vil plastfyldninger ofte skulle skiftes efter endt tandblegning til den nye lysere farve dine tænder har fået.

Valg af metode
I Danmark er der to fremherskende metoder til tandblegning: Hjemmeblegning med skinner og lys/gel behandling hos tandlægen. Prisen er stort set den samme og resultatet er også meget ens på de to behandlingsformer. Forskellen er at skinnebehandlingen kan gøres derhjemme i løbet af ca. to uger, mens lys/gel behandlingen er overstået på under to timer hos tandlægen.

Behandling med laser eller UV-lys
Blegningen foregår på en enkelt gang på klinikken, og tager kun ca. halvanden time. Der anvendes en gel i kombination med UV-lys. Zoom er en gennemtestet blegningsmetode, udviklet i USA. Metoden er blandt de allermest effektive på markedet, og den er lige så sikker som hjemmeblegning.

Blegning med skinne
En individuelt tilpasset blegeskinne placeres på tænderne om aftenen, og man sover med den på. På skinnen er påført en gel, som langsomt bleger tænderne. Efter ca. 14 dage er tænderne blevet hvidere.

Blegning indefra
I nogle tilfælde kan tænder være misfarvet indefra. Det være i forbindelse med rodbehandling eller huller hvor tanden får en mørk og blålig nuance. I dette tilfælde fungerer udvendig tandblegning ikke. Tandlægen kan i stedet lægge blegpulver ind i selve tanden. Der ligger det i 2-3 uger, og så skal det skiftes. Det gøres nogle gange, indtil tanden er blevet hvid. Behandlingen virker på samme måde som brintoveriltegeléen ved at affarve eller blege farvestofferne. Virkningen kommer bare indefra. Ulempen ved denne blegning er at det kan være vanskeligt at ramme nabotændernes farvenuancer.