Tid til jordforbedring i have og bede

I de kommende måneder skal tusinder af bede gøres parate til den vækstsæsonen 2009. Det kræver viden om de rette metoder til jordforbedring, men heldigvis er det blevet nemt at vælge produkter. Hos BAUHAUS er der et af landet største udvalg og specialuddannet personale som kan rådgive dig om netop din haves behov for jordforbedring.

Flotte bede med sunde planter kommer ikke af sig selv. De skal have grundlaget i orden, jorden skal tilpasses nøje til bedets planter, hvad enten der er tale om roser, stauder, rododendron eller køkkenhavejord. I BAUHAUS forhandles alle jordtyper fra Pindstrup Mosebrug A/S, og her er ikke mindre end 15 forskellige slags spagnum i sortimentet.
Det typiske arbejde, som de danske haveejere nu skal i gang med, er, at rydde op i bedene, som enten har været overdækkede vinteren over, eller som er blevet dækket til af blade og grene gennem de seneste måneder. Alt det døde materiale skal fjernes og et lag på 5-8 centimeter af den korrekte sphagnum skal lægges på og let blandes med bedets øverste lag. Det giver de bedste betingelser: Næring fra den nye sphagnum trænger gradvist ned til rødderne, der bliver tilført nye mikroorganismer og dermed nyt liv til bedet.

Den sikre metode til at etablere et rhododendronbed
”Det er meget vigtigt at vælge den rette jordtype. Et rhododendronbed vil eksempelvis aldrig blive til noget uden den rette surhedsgrad. Planten kan ikke danne knopper, der er store nok, og bladende vil aldrig kunne få den rigtige dybgrønne farve,” siger Gert W. Jensen fra Pindstrup Mosebrug A/S.
Trivsel blandt surbundsplanter som rhododendron afhænger nemlig først og fremmest af jordbundsforholdene. Jorden skal være kalkfattig (sur), og den skal være fugtig uden at blive for våd. Normalt opfylder havejorden ikke surbundsplanternes krav, så derfor er en speciel rhododendronblanding helt nødvendig. Den er en blanding af fin og grov sphagnum tilsat organisk gødning, NPK-gødning, samt langtidsvirkende mikronæring, som er enkel at håndtere: Rhododendronblandingen løsnes godt og udlægges i et lag på ca. 40 cm. Bedet vandes godt igennem, så alt er gennemfugtet, dermed er bedet parat.

Nye muligheder for kanter
Der kan eventuelt benyttes klyner til at afgrænse bedet. Klynerne er gravet direkte op af højmosen og tørret af solen. De er klodser på ca. 45 x 45 x 24 cm med ujævne kanter. Det giver et naturligt udseende, der passer godt til surbundsbedet. Klyner er blevet mere og mere populær de seneste år, blandt andet fordi man kan stikke et hul ned i en klyne og plante direkte i dem. Det giver helt nye muligheder for at etablere interessante bedkanter.
Bestselleren er dog stadig den klassiske Pindstrup Plus, som er det nærmeste, man kommer en allround sphagnum. Den kan benyttes til jordforbedring til både sommerblomster, i drivhus og i køkkenhaven.
Kom ind til din nærmeste BAUHAUS og se alle mulighederne.

For yderligere information kontakt venligst:
Direktionsassistent Grethe Juhl
BAUHAUS Danmark
Anelystparken 16
8381 Tilst
gju@bauhaus.dk
Mobil.: 22 10 33 74
Dir.: 87 45 05 06

Fakta om BAUHAUS
• Schweizisk ejet koncern og har været i Danmark siden 1988
• Åbnede første byggevarehus i 1960 i Mannheim, Tyskland
• Repræsenteret i 15 lande og driver mere end 220 byggevarehuse
• Ca. 1.600 medarbejdere i Danmark
• 15 byggevarehuse i Kolding, Odense, Ålborg, Glostrup, Tilst, Esbjerg, Høje Tåstrup, Næstved, Holbæk, Vejle, Viby J, Herning, Randers, Hjørring, Hillerød. Yderligere et varehus er under opførelse i Ishøj.