Tjek huset for energifejl

I løbet af de seneste 30 år er mængden af energi til opvarmning af danske huse faldet med over 50 pct. pr. kvm. Dette skyldes bedre isolering, mere effektive metoder til afbrænding og ikke mindst bedre energivaner.

Efter oliekrisen i begyndelsen af 1970´erne blev der sat fokus på energibesparelse. Det offentlige begyndte at stille krav til husenes isoleringsevne og fyrenes virkningsgrader. Samtidig gav den teknologiske udvikling nye muligheder for superisolerede vinduesruder og intelligent varmestyring – eksempelvis med termostater. Nogle huse kom med på bølgen, andre gjorde ikke. Derfor er det vigtigt at kigge sig godt for, særligt hvis man overvejer at købe hus. Her er nogle af de vigtigste ting, der skal til for at huset har et godt energiregnskab:

1. Spar på det varme vand
Mellem 60 og 80 procent af energiforbruget til det varme vand når aldrig af vandhanerne. Varmen bruges i stedet til at varme de lange og kolde vandrør op. Problemet kan kun fuldstændigt løses ved at lægge nye rør, som enten er designet bedre, er godt isoleret eller har indlagt varme. Et godt råd er dog, at man ikke tænder for det varme vand, medmindre man skal bruge det i større mængder.

2. Vinduer og døre
Bor du i et hus med gamle et-lags vinduer, er det bare med at komme i gang. Det er nemlig vinduerne, der står for det største varmetab i huset. Hvis vinduerne ellers er sunde, er det mest effektive faktisk at opsætte forsatsruder i vindueskarmen. Det kan en tømrer eller glarmester hjælpe med. Skal vinduerne udskiftes helt, så er det tid til at overveje super-lavenergi ruder. Der kan spares 15 liter olie pr. kvadratmeter vindue om året ved at vælge super-lavenergi ruder frem for traditionelle termoruder.

4. Upræcise termostater
Termostaterne skal stå rigtigt – ellers risikerer man at fyre varme af til ingen verdens nytte. Har man ikke installeret termostater, bør det gøres.

5. Efterisolering
Hulmursisolering og efterisolering af loft, skunk og kælder kan betyde en meget stor energibesparelse – særligt i ældre huse. Tagisoleringen skal være mindst 250 mm, gerne mere, og hvis der er hulrum mellem ydermurene, så er det både nemt og hurtigt at få et firma til at fylde det op med isoleringsmateriale.