Totalt stop for amerikansk kød

EU vil lukke grænserne for alt oksekød fra USA. Uanset om det er hormonbehandlet eller ej. Forslaget fra EU-Kommissionen er den hidtil skrappeste optrapning af handelskrigen med USA hormonkrigen, og levner ikke meget håb for EUs fødevareproducenter, der vil blive ramt af et ligeså lukket USA-marked.
Kommissionens forslag blev vedtaget, efter at undersøgelser af et parti ikke-hormonbehandlet oksekød fra USA havde vist et restindhold af væksthormoner.
Spredt over hele EU
“Der er foretaget 400 prøver af amerikansk oksekød fra tre slagterier, som allerede var sendt til Antwerpen i Belgien. 12 pct. af dem viste tegn på at have været hormonbehandlet. En enkelt prøve havde rester af et hormon, som ikke engang er tilladt i USA. Oksekødet kan nu være sendt til alle dele af EU,” sagde handelskommissærens talsmand, Gerry Kiely ved et pressemøde i går.
Importstoppet vil blive indført 15. juni, hvis der findes yderligere tilfælde af hormoner i kød fra USA.
EUs forslag truer med at lægge en forhandlingsløsning på hormonstriden i ruiner.

Europæisk åbning
I de seneste uger har der været tegn på en forståelse fra EUs landbrugsministre for USAs krav om at kunne eksportere hormonbehandlet kød til EU. Flere EU-ministre heriblandt den danske fødevareminister, Henrik Dam Kristensen (S), har været positivt indstillet overfor amerikansk hormonkød, hvis blot varen mærkes, så forbrugeren selv kan vælge. Problemet er nu, at EU ikke kan være sikker på, at det hormonfrie kød er frit for hormonrester.
Den internationale handelsorganisation, WTO, har flere gange dømt EU til at åbne markedet for hormonkød fra USA, Canada og Australien, fordi der endnu ikke er dokumenteret sundhedsrisici.