Ulovlige strejker rammer ventelister

Ulovlige strejker ramte i går 30 sygehuse over hele landet. Arbejdsgiverne advarer om, at sygeplejerskernes aktioner går hårdt ud over ventelisterne. Samtidig melder mange amter, at arbejdsnedlæggelserne ikke vil påvirke de kommende lokale lønforhandlinger.
Igen i går var det typisk operations-, narkose- og røntgen-sygeplejersker, der nedlagde arbejdet i protest mod regeringsindgrebet over for sygeplejerskernes konflikt.
“Det her rammer ventelisterne hårdt. Derfor skærper vi tonen. Vi synes, konflikten har kørt længe nok, den er gået langt over stregen,” siger kontorchef Thorkild Rothenberg, Amtsrådsforeningen.
“Mange vrede og frustrerede patienter kan ikke forstå, at man ikke kan gøre noget ved strejkerne. Derfor ønsker mange amter at markere, at det er gået for vidt. Vi ser med stor alvor på situationen, men har på fornemmelsen, at vi langsomt vil nærme os normale tilstande igen.” Sygeplejerskerne vil nu satse på de lokale lønforhandlinger. Over de næste tre år er der afsat 45 mio. kr. til medlemmerne af Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO).

“Gode muligheder”
Amtsrådsforeningen vurderer, at sygeplejerskerne har “rigtig gode” muligheder for at få bedre løn i de kommende lønforhandlinger ude i de enkelte amter.
“Vi kan se, at sygeplejerskerne siden det nye decentrale lønsystem fra 1998 har været den gruppe i amterne, der har oplevet den største lønstigning. Systemet giver også mulighed for en langt større fleksibilitet. Eksempelvis kan sygeplejersker på hårdt belastede afdelinger få tegnet en særlig lønkontrakt,” siger løndirektør Benny C.
Hansen.
De kommende lønforhandlinger mellem amterne og sygeplejerskerne skal ifølge planen køre løbende over de næste tre år.
Flere amter er positivt stemt over for mere i løn til sygeplejerskerne, mens andre ikke står parat med åbne arme.
I Storstrøms Amt siger sundhedsdirektør Martin Gregersen, at sygeplejerskerne ikke skal forvente nogen særstilling.
“Vi begynder ikke at ryste i bukserne og sige, at vi ved de lokale lønforhandlinger skal tilgodese sygeplejerskerne. Vi vil nødigt give et signal om, at hvis man gebærder sig med ulvolige arbejdsnedlæggelser, så ryster vi op med penge ved de lokale lønforhandlinger.” I Nordjyllands Amt siger direktør for sygehusområdet, Jesper Christensen: “Vi går ikke ind i de kommende forhandlinger med en pistol for brystet. På den anden side skal sygeplejerskerne ikke tro, at de ulovligt kan strejke sig til en højere løn. Vi er ikke indstillet på en generel lønstigning, men det kan tænkes, at vi vil søge midler til enkelte områder, hvis sygeplejerskerne kan argumentere for det.” Vestsjællands Amt derimod, mener godt at kunne finde midler til sygeplejerskerne: “Vi er parate til at betale for varen, og om det bliver en gennemsnitlig lønstigning på 0,4 eller 0,6 pct., det ved jeg ikke,” siger amtsborgmester Søren Eriksen. Han bakkes op af Flemming Nielsen forvaltningsdirektør i Roskilde.
“Jeg gætter på, at sygeplejerskerne vil få et bedre resultat gennem forhandlingerne med amtet, end de krævede ved de nu sammenbrudte centrale forhandlinger.”