Usikkerhed breder sig hos telefolk

SBC’s overtagelse af Ameritech har skabt usikkerhed blandt de ansatte i Tele Danmark. Telefolkene føler, at de mange omvæltninger i telebranchen sker hen over hovederne på dem.
Mogens Mikkelsen er systemsupporter, og har arbejdet i Tele Danmark i 22 år. Han mener, at globaliseringen inden for telesektoren er uundgåelig og spændende for dem, som deltager, men i det lange løb kommer man ikke meget videre:

“Det er svært at se, hvad de nye ejere vil, måske vil de noget helt andet end de foregående, og det giver noget usikkerhed. Vi går fra at have nationale monopoler til internationale monopoler, og det kan være svært for den menige medarbejder på bunden af hierakiet at overskue, hvilke konsekvenser det får i dagligdagen. Den virkelig store omvæltning kom da Tele Danmark blev oprettet, men om vi er ejet af Ameritech eller SBC kommer ud på et,” mener Mogens Mikkelsen. Han er ikke bange for, at overtagelsen skal munde ud i fyringer. De tilpasninger som markedet kræver vil komme uanset, hvem der sidder i chefstolen.

Ansatte hærdede
Tillidsmanden for telebutiksområdet, Kjeld Balle, er enig: “Vi er blevet hærdede. Den ene dag er vi ejet af det ene selskab, og den næste er vi ejet af et andet selskab. Det hele foregår på et så højt plan, at vi ikke mærker noget i det daglige,” siger Kjeld Balle, som ej heller frygter yderligere nedskæringer, som det var tilfældet, da Tele Danmark blev solgt til Ameritech i efteråret 1997.
“Jeg kan absolut ikke forestille mig, at overtagelsen fører til flere afskedigelser. Vi er allerede blevet så få, at virksomheden simpelthen ikke kan køre med færre medarbejdere,” bedyrer Kjeld Balle.

Ingen topchef
Det er dog ikke kun telefonister, der er mangel på i Tele Danmark.
“Vi har en virksomhed uden ledelse, uden personalechef, og som er på udkig efter en direktør”.
Sådan karakteriseres Tele Danmark af formanden for Teleforbundet, Bo Stenør Larsen efter offentligørelsen af SBC’s overtagelse af Ameritech: “Og nu mister vi måske også den amerikanske ledelse af Tele Danmark, som kun har været i landet i tre-fire måneder. Der var nok mange, der havde en anelse om, at den sidste overtagelse blot var et skridt af flere, men at det næste skridt kommer allerede nu, har forbavset mig.
Og det giver naturligvis en masse uro, når en virksomhed står uden vished, om hvem der sidder i ledelsen,” siger Bo Stenør Larsen, der også fungerer som næstformand i Tele Danmarks hovedsamarbejdsudvalg.

Vidste intet
“I den position mener jeg, at jeg har krav på at få noget at vide.
Derfor henvendte jeg mig til adm. direktør Hans Munk Nielsen, men han vidste ikke mere end, hvad der havde stået i de udenlandske aviser.”