Vægtløs velvære

Flyd dig til afslapning og en sundere krop. Stig ombord i flydetanken og sæt kurs mod øget kreativitet, fokus og indre ro. Alt sammen på første klasse.
I flydetanken bæres kroppen ubesværet af det saltholdige vand, der har samme temperatur som din hud og luften i tanken. Nemlig 34,8° C. Lyd og lys lukkes ude og selv de tungeste kroppe vugges blidt og giver en fornemmelse af vægtløshed, der får dig til at slappe fuldstændigt af.

Flydning i en flydetank kan lindre smerter, afslappe din krop og hjerne og bruges i forbindelse med stressbehandling og forskellige terapiformer. De forandrede bevidsthedstilstande du opnår i flydetanken minder om de tilstande din krop gennemlever via yoga og meditation. Forskning fra Karlstads Universitet i Sverige viser, at under sådanne omstændigheder fyldes reserverne op og kroppen restituerer sig selv meget hurtigt. Samtidig glider man ind i en mental afslapning, som minder om fosterets vægtløse tilstand i livmoderen.

”Under flydningen sker der et skifte i hjernen. I hverdagen styrer sekundære processer som vaner og logisk og regelret tænkning. Efter kort tid i tanken veksler hjernen til primære processer, som minder om et barns instinktive, spontane tænkning,” siger Anette Kjellgran, doktor i psykologi. Hun forsker i flydningens betydning for vores sundhed ved Karlstad Universitet.

At kunne veksle mellem den logiske hverdagsbevidsthed og de billeddannende, fantasirige tilstande er en forudsætning for et kreativt liv i harmoni med sig selv og omgivelserne. Under flydning er der mange som ser billeder, hvilket er et tegn på en ændret bevidsthedstilstand. Ofte vil tidsopfattelse også forandres så en time i tanken opleves som få minutter.

Anette Kjellgran undersøger i øjeblikket hvordan tanken virker i forbindelse med traditionel psykoterapi: ”Vi indleder med 45 minutter i tanken og fortsætter med samtaleterapi. Når man er afslappet efter en tur i tanken er det lettere at håndtere de blokeringer, man vil bearbejde,” siger hun.

I Danmark er der i øjeblikket ingen flydetanke. Virksomheden Brainvibe er netop begyndt at importere tanke fra Sverige og målet er at få flydetanke ud til fitnesscentre, behandlere, svømmehaller og hospitaler. Den ene af de to initiativtager til Brainvibe siger: ”I Sverige er der flere end 100 tanke fordelt over hele landet, og det tyder på, at der er et uopdyrket marked for flydning i Danmark. I Malmø alene er der tre steder man kan gå ind fra gaden og købe en time i en flydetank, præcis som man går en tur i solarium eller til aerobics.”

– Eller se mere på www.brainvibe.dk under menupunktet ”flydetanke”, hvor vi også linker til en række udenlandske artikler, tv-indslag og forskningsresultater.