Vælger HAKI for arbejdsmiljøets skyld

Hos Faaborg Stillads er man godt på vej til at skrotte alle jernstilladser og gamle, tunge træelementer. Ind kommer i stedet moderne og lette aluminiumskomponenter fra HAKI.  Det gør mange ting nemmere, men først og fremmest handler det om arbejdsglæde og bedre vilkår for medarbejderne.

Der mangler ikke opgaver hos Faaborg Stilladser. Ordrebogen er fyldt indtil sommeren 2008, og der tages slet ikke nye kunder ind. Indehaver Claus Skov Rasmussen medgiver, at det er en drømmesituation, og medvinden har betydet, at den lille stilladsvirksomhed har kunnet tillade sig at stille nogle krav til dagligdagen. Det primære er nemlig ikke at vokse, men at skabe et godt arbejdsmiljø og have et godt forhold til kunderne.

Hurtigere og nemmere at opstille alu-stillads
”Vi er ikke bange for at prøve noget nyt, og vi har været meget glade for at gå over til aluminiumsstilladser, som i vores branche er noget lidt usædvanligt. På de opgaver hvor vi har brugt de nye stilladser, kan vi se, at de har samme styrke som jern – og desuden en række andre fordele. Eksempelvis kan vi have mere på bilerne, og vi kan hurtigere opstille stilladserne,” siger Claus Skov Rasmussen.
Han mener, at den merpris, som aluminiumsstilladser koster, hurtigt vil være tjent hjem igen på de mere effektive arbejdsgange. Eksempelvis nævner han, at der på et traditionelt murerstillads med traller er fem arbejdsgange per dæk. Med aluminium er der kun tre – og materialet er lettere at håndtere.

Arbejdsmiljø i højsædet
Men det er hverken for nemheds skyld eller på grund af økonomien, at Faaborg Stilladser har valgt HAKIs aluminiumssystem. Det handler om arbejdsmiljø.
”Jeg kan ikke forstå, at alle ikke gør det. Vi tjener hurtigt merprisen ind igen, og vores hverdag bliver markant bedre. Tænk på, at det at være stilladsarbejder er noget af det hårdeste arbejde, der findes. En stilladsbygger holder seks til otte år på en arbejdsplads – så kommer der enten noget med helbredet, eller også vil han lave noget mindre hårdt. Det gør, at udskiftningen er stor og kan give vanskeligheder i en tid med mangel på arbejdskraft. Ved at gå over til aluminiumsstilladser, så halverer vi faktisk det antal kilo, en stilladsarbejder skal bære for at opstille et stillads,” siger Claus Skov Rasmussen, der selv er med til at opstille stilladser.

Investering i specialudstyr har givet gevinst
En af årsagerne til Faaborg Stillads’ succes er, at virksomheden har investeret i HAKI-overdækning. Først eksperimenterede Claus Skov Rasmussen med at leje en 450-overdækning, og sidenhen har han købt den store 750-udgave. Det har givet nogle interessante opgaver, blandt andet har langt større stilladsfirmaer bedt Claus Skov Rasmussen om hjælp til overdækningsopgaver. Det er også rygtedes blandt arkitekter, at Faaborg Stilladser har noget interessant materiel, og det betyder, at Claus Skov Rasmussen af og til får tilbudt opgaver uden for Fyn. – Dem siger han dog altid nej til.
I løbet af 2008 forventer Claus Skov Rasmussen at skulle investere yderligere 5-600.000 kroner i HAKI aluminiumsstillads. Dermed vil virksomheden blive blandt de første, danske stilladsfirmaer, som udelukkende benytter aluminium.

Om Faaborg Stillads
Faaborg Stillads blev skabt i 1999, efter en voldsom storm gjorde det mere attraktivt for tømrermester Claus Skov Rasmussen at udleje og opsætte stilladser. Han lagde derfor sin forretning om og gik ind i stilladsbranchen. For cirka tre år siden gik Faaborg Stillads gradvist over til at bruge HAKI-stilladser.

Billedtekst:
Overdækning på Helnæs Fyr
Faaborg Stillads har opbygget og overdækket stillads på boligen ved Helnæs fyr. Aluminiumstilladset og 750-overdækningen har stået siden november 2007 i forbindelse med en omfattende renovering. Stilladset skal tages ned igen i løbet af marts 2008, og dermed har det store aluminiumsstillads klaret nogle af de mest voldsomme storme i flere år. Claus Skov Rasmussen, ejer af Faaborg Stillads, har flere gange tilset stilladset uden at kunne finde skader eller sætninger. Det har overbevist ham om, at aluminium er mindst lige så godt som jernstillads – også til de hårde opgaver.