Grønlandske politikere og valgforskere forudser, at tirsdagens Landstingsvalg kan resultere i et mudret resultat og afsløre politisk ustabilitet, under de kommende forhandlinger om dannelse af ny grønlandsk regering.
Ikke mindst forventninger om en tilbagegang for det socialdemokratiske Siumut har givet næring til kraftige spekulationer om Landstingets næststørste parti, det liberale Atassut, vil søge samarbejde med de to øvrige partier – det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) og valgets dark horse, Kandidatlisten, som ikke har et erklæret partipolitisk tilhørsforhold.
Formanden for Atassut, Daniel Skifte, siger direkte, at hans parti ikke tager et fornyet regeringssamarbejde med Siumut for givet: “Vi er helt åbne for samarbejde og forhandling om Landsstyrets sammensætning med hvem som helst. Det er ingen naturlov, at vi danner regering med Siumut igen.” Udtalelsen skal ses i lyset af, at de to regeringspartnere under valgkampen har været stærkt uenige om vigtige elementer i Grønlands fremtidige politik.
Den siddende formand for Landsstyret, Jonathan Motzfeldt fra Siumut, har ikke andet en hån til overs for en regering uden Siumut og et formaliseret samarbejde mellem Atassut og et eller flere af de to øvrige partier.
“Det holder ikke. De er så ideologisk langt fra hinanden, at det vil være bedrag over for vælgerne. Siumut derimod har erfaringer med det brede politiske samarbejde, og det vil få en afgørende indflydelse på sammensætningen af landsstyret,” vurderer landsstyreformanden.
Lederen af det fremstormende venstreorienterede parti IA, Josef Motzfeldt, er som Daniel Skifte fra Atassut helt åben for, til hvilken side han skal forhandle.
“Vi regner med, at begynde forhandlingerne allerede onsdag. Jeg har fået mandat til at arbejde med hvilken som helst side, jeg måtte ønske, men skal Daniel Skifte gøre sig forhåbninger om at vinde posten som landsstyreformand, så skal han danne regering uden om Siumut,” siger Josef Motzfeldt. Han kan forestille sig et samarbejde mellem IA og Atassut baseret på støtte fra Kandidatlisten.
“Men Atassut må komme med et godt tilbud. I den tid partiet har regeret med Siumut, har Landskassen været en selvbetjeningsbutik og finansloven brudt flere gange. Den politik skal ændres,” mener Josef Motzfeldt.
Historiker og valgekspert Daniel Thorleifsen fra universitetet i Nuuk mener, at det er for tidligt at betegne valget som “jordskredsvalg” og sammnenligne det med det danske valg i 1973, hvor Fremskridtpartiet gjorde sin entre.
“Men får Kandidatlisten en betydelig andel af stemmerne på bekostning af både Siumut og Atassut, vil dannelse af en ny regering blive meget svær,” mener Daniel Thorleifsen. Han mener, det er sandsynligt, at Atassut vil forhandle med både IA og Kandidatlisten, før Siumut kontaktes.
Valgets endelige resultat forventes at foreligge kl. 06 i dag.