Verdensomspændende spildyst

I flere sammenhænge er Age of Empires (AOE) blevet kåret til ikke bare det bedste strategispil, men det bedste spil nogensinde. Nu er det tid til at finde den bedste spiller af de mange tusinde tro fans. Det tegner til at blive den største turnering nogensinde på Internettet.

AOE er et såkaldt ”gudespil”, hvor man styrer op til 200 enheder rundt på et landkort. Det stiller store krav til overblikket og kendskab til reglerne. I spillet skal man hele tiden holde styr på indsamling af ressourcer og krig. Hvis man ikke har en hær, så bliver arbejderne myrdet af fjenden, og hvis man bruger alle sine ressourcer på borge og styrker, så løber man tør for mad og guld og risikerer at tabe på den måde. Det er den klassiske opbygning af et strategispil, der er benyttet, men gennem adskillige nye udgaver og patches er spillet blevet noget nær fejlfrit.
Det hele foregår i perioden fra stenalderen til middelalderen, og spillet er bygget op over fire tidsaldre, som man kan opgradere til -hvis man har ressourcer nok.
Spillet er i den grad fangende, og mange spillere betragter sig som afhængige af det.

Klanerne bestemmer
Normalt er der flere tusinde spillere samlet på onlineforummet www.zone.com, og mange spillere har organiseret sig i klaner. Klanerne er oftest sammensat af folk, der aldrig har mødt hinanden. Hvis man spiller mod nogle gode spillere på zonen og gør det godt, så kan man blive anbefalet til at spille et optagelsesspil i en klan. Det bliver så overvåget af andre af klanens medlemmer, og de stemmer bagefter om, hvorvidt man skal optages.
De ufatteligt mange kombinationer af opgraderinger og sammensætninger af hærenheder, man kan lave i spillet, betyder, at det eneste, der virkelig tæller, er erfaring og en evne til hurtigt at sætte sig ind i mange sammenhænge på en gang.
-Sagt på en anden måde: Hvis man ikke har spillet før, så er der ingen mulighed for at kvalificere sig til mesterskaberne og vinde de 100.000 dollars, der er på højkant. Niveauet er meget højt blandt de bedste spillere, de chatter i kodesprog, og deres seneste kampe kan downloades. Ofte følger der analyser med fra kommentatorer på adskillige websites.

Artificial inteligence
En af de ting, som har gjort spillet så populært er, at udviklerne har fået lov til at gøre meget ud af de indbyggede modstanderes evner. De er usædvanligt snu, og spiller man mod flere computermodstandere på en gang, så oplever man tit, at de koordinerer angreb på en meget menneskelig måde.
Ikke desto mindre er det altid sjovere at spille mod andre mennesker, og dertil er zonen det bedste sted, hvis man ikke ligefrem har månedskort til en netcafé nede på hjørnet.

Ny udgave
Der er indtil videre udgivet fire udgaver af AOE, og der bliver løbende lavet nye forbedringer, som kan hentes fra nettet. Den udgave, der spilles i øjeblikket, hedder Age of Empires – The Conquerers Expansion 1.0c.
-Men et helt nyt spil fra Ensemble Studios er nu på vej. Der har i spilkredse været en del diskussioner om, hvorvidt det ville være muligt at lave en værdig efterfølger. De allerede udgivne screendumbs og filmklip viser, at der bliver taget nye teknikker i brug, som gør spillet til et ægte 3-d spil. Tidligere har alle strategispil været i 2-d, på den måde at man har scrollet henover et kort. Med den nye teknologi kan man gå tættere på de enkelte kampe og danne sig et bedre overblik. Samtidig er både gameplay og grafik blevet yderligere forbedret, lover udviklerne fra Ensemble Studios, som i øvrigt lige er blevet opkøbt af Microsoft.

Tilmelding til verdensmesterskabet kan ske på www.zone.com Du kan se filmklip fra det kommende Age of Mythology her: www.ensemblestudios.com, og Mesterskabsspil kan downloades fra www.planetageofempires.com.

Billedtekster:

Egyptian Village: Detaljeringsgraden i Age of Mythology er forbedret væsentligt.

EOM: 3-d mulighederne bliver udnyttet til fulde i efterfølgeren til Age of Empires. Man kan nu se spillet fra flere sider og udnytte avancerede funktioner på nyere grafikkort.

Lightning: Age of Mythology kører videre i det klassiske spor med kampe og ressourceknaphed men gudeverdenen kommer til at spille en større rolle. Lynnedslag kan forekomme, hvis man ikke ofrer nok til guderne og mytologiske skikkelser, som kykloper og kæmper er faste ingredienser. Der bliver også ryddet op i antallet af civilisationer man kan vælge. Fremover vil der kun være tre.

Up_a2xp_tourne: All Hail! De danske spillere kan tilmelde sig i disse uger til de internationale mesterskaber i Age of Empires, det mest spillede strategispil til dato.