Vi hugger brænde som aldrig før

Høje oliepriser, effektive ovne og moderne værktøj får danskerne til at supplere opvarmningen med brænde. Det er der nemlig god økonomi i, og håndteringen af brændet bliver for mange en sund hobby i skoven og indkørslen. Det mærkes hos BAUHAUS, der udlejer og sælger brændeudstyr som aldrig før. Som noget nyt er kvinderne i høj grad med på bølgen, og de vil have deres eget udstyr i form af eksempelvis lette motorsave.

Der er 600.000 brændeovne i Danmark og de bliver brugt mere og mere. At fyre med træ giver hygge, god varme og er traditionsrigt. En brændeknude i ovnen kan også godt svare sig i forhold til andre varmekilder om vinteren. Brændt i en effektiv, ny ovn, er træ desuden en af de mest miljøvenlige energikilder. Mange gamle ovne er hyggelige og kønne, men de er ikke nødvendigvis effektive eller miljøvenlige, rentbrændende ovne. En moderne brændeovn kan udnytte 70-80 pct. af energien i brændet. Gamle ovne formår måske blot at hente 45 pct. – og overskuddet slippes ud som varm uforbrændt røg.

Køb smart og spar penge
Hvis du selv har mulighed for at fælde, er træ en energikilde, der er umulig at slå på prisen. De, der må købe, må vurdere prisen nøje. Brænde købt på en benzintank er som regel meget dyrt. Langt billigere er det fra brændeudsalg i byggemarkeder, som BAUHAUS og billigst, hvis du selv finder en bonde, du kan købe af. Køb brænde i så store mængder ad gangen som muligt – det får prisen i bund. Vælger du eksempelvis at købe lange kævler direkte i stakke fra den nærmeste skov er prisen ofte nede i nærheden af 125 kr. pr. rummeter. –Men så skal du også selv save, flække og tørre træet, og det gør flere og flere.

Billigt kvalitetsværktøj til alle
BAUHAUS har værktøjet til alle typer brændearbejde, og det er højsæson netop nu. Det betyder, at der er gang i udlejning af eksempelvis brændekløvere hos BAUHAUS og salg af udstyr til brændefolket. Jan Enggård, der er værktøjsspecialist hos BAUHAUS i Tilst, siger:
”Vi mærker tydeligt, at folk bruger brændeovnen mere og i stigende grad selv vil ordne deres brænde. Vi har aldrig udlejet så meget udstyr, og interessen for alle former for brændeudstyr er meget høj. Der er også en tendens til at priserne falder på kvalitetsudstyr. I dag kan man eksempelvis få en kvalitetsmotorsav til omkring 1.000 kroner.”
Udviklingen indenfor udstyr til brændefolket går i retning af mere effektive, mindre og mere sikre maskiner.
Eksempelvis er de helt små motorsave et hit for tiden. De benyttes af eksempelvis kvinder, som i stigende grad er med på brændedillen.
”Vi har også en formodning om at de mindre save mere og mere bliver brugt til at lave kunst med i haven,” siger Jan Enggård.

Sådan fyrer du effektivt:
– Fyr aggressivt – sørg altid for at have godt med træk i ovnen
– Brændeovnen bør være tilpasset det areal, den skal opvarme
– Sørg for godt med træk i skorstenen. Vær opmærksom på, at ovnen er tæt
– Fyr kun med rent, tørt brænde
– Brænd ikke brædder, som er malet, lakeret eller imprægneret

For yderligere information kontakt venligst:
Direktionsassistent Grethe Juhl
BAUHAUS Danmark
Anelystparken 16
8381 Tilst
gju@bauhaus.dk
Mobil.: 22 10 33 74
Dir.: 87 45 05 06

Fakta om BAUHAUS
• Schweizisk ejet koncern og har været i Danmark siden 1988
• Åbnede første byggevarehus i 1960 i Mannheim, Tyskland
• Repræsenteret i 15 lande og driver mere end 220 byggevarehuse
• Ca. 1.600 medarbejdere i Danmark
• 15 byggevarehuse i Kolding, Odense, Ålborg, Glostrup, Tilst, Esbjerg, Høje Tåstrup, Næstved, Holbæk, Vejle, Viby J, Herning, Randers, Hjørring, Hillerød. Yderligere et varehus er under opførelse i Ishøj.