Visualisering, dataopsamling og rapportering med Iconics

Lemvigh-Müller har indgået et nært samarbejde med den amerikanske software-virksomhed Iconics, som udvikler visualiseringsteknologi til industrien. Lemvigh-Müller følger som integrationspartner op med kurser og information til partnere og kunder om, hvordan overblik fra produktionsgulvet til administrativt niveau kan øge konkurrenceevnen for danske virksomheder.

Konkurrenceevne handler i høj grad om at maksimere effektiviteten af produktionsapparatet. It er udbredt til lagerstyring, samhandel og meget andet, men ofte er produktionens it-systemer hægtet af resten af virksomheden. Det betyder, at der i selv store og strømlinede virksomheder kan være tale om et direkte informationshul mellem produktion og eksempelvis virksomhedens ERP-system. Det gør det svært for virksomhedens beslutningstagere at danne sig overblik over produktionens løbende drift, og i produktionen savnes overblik over fejl og konkrete data om, hvor de opstår, og hvorfor der opstår flaskehalse.

Spredte datasæt kombineres
Typisk er alle disse data om produktionen allerede til rådighed. De bliver genereret af de moderne maskiner og venter blot på at blive udvekslet. Men de mange datasæt er spredt og sættes ikke ind i et større system, der kan give operatører og beslutningstagere et samlet overblik. Her kommer Iconics ind i billedet – en 20 år gammel, amerikansk softwarevirksomhed, som har europæisk hovedkvarter i Holland. Raymond van der Tas, der er produktchef for Iconics i Skandinavien, besøgte for nyligt Lemvigh-Müller i Vejle for gennem tre dage at undervise danske partnere.
”Iconics henvender sig til to niveauer i virksomheden: beslutningstagerne og produktionen. Beslutningstagerne kan kombinere produktionsdata med økonomiske nøgletal og dermed danne sig et overordnet og konsistent billede af sammenhænge, som før har været baseret på antagelser behæftet med usikkerhed. I produktionen benyttes Iconics Human Machine Interface (HMI) til den daglige optimering og overvågning samt i forbindelse med fejlretning,” siger Raymond van der Tas.

Universel software til overvågning og dataindsamling
Iconics visualiseringssoftware og SCADA er ikke begrænset til bestemte brancher. Alle virksomheder, der arbejder med automatiserede maskiner og materiel kan have udbytte af overblik og dataindsamling. Det er aktuelt både i forbindelse med den daglige drift og ved større effektiviseringsindsatser – eksempelvis i forbindelse med introduktion af lean eller andre produktivitetsfremmende programmer. Iconics har leveret overvågning til blandt andet energisektoren, maskinbyggere/produktionsudstyr og til infrastruktur som store broer og lufthavne – heriblandt Heathrow Lufthavn i London.
”Alle brancher rammes i disse år af stigende krav om lønsomhed. Produktionsomkostningerne skal ned, for at man fortsat kan være konkurrencedygtig – og samtidig stiger omkostningerne til medarbejdere. Derfor er den eneste løsning at gøre sit produktionsapparat mere effektivt. Iconics løsninger er skabt til at fortælle, præcist hvordan produktionsapparatet fungerer netop nu og historisk. Disse data (key production indicators) er særdeles vigtige som faktuelt grundlag, når produktionen skal optimeres,” fortæller Rik Svendsen Rose, der er applikationsingeniør hos Lemvigh-Müller. Han lægger ikke skjul på, at en del af Iconics funktionalitet består af lækre brugerflader, evt. med 3D-kort, bygninger og maskiner.
”Vores mål er, at det ikke bare skal være nemt og overskueligt at benytte automationssoftware – det skal være sjovt!” siger Raymond van der Tas.

Undervisning af danske integrationspartnere
Lemvigh-Müllers samarbejde med Iconics, der trådte i kraft i midten af 2007, betyder, at der nu satses kraftigt på uddannelse og markedsføring af Iconics løsninger gennem Lemvigh-Müllers partnere landet over. Det seneste kursus blev afholdt i Vejle for 10 danske partnere. Gennem tre dage blev de ført gennem et omfattende træningsprogram, der er udviklet af Iconics. Kurset afsluttedes med diplom til alle deltagere. Med som kursusvært var applikationsingeniør Rik Svendsen Rose fra Lemvigh-Müllers Industri, El og Automation.
”Danmark er et voksende marked for automationssoftware. Vi har allerede solgt løsninger baseret på Iconics, og ud fra de positive tilbagemeldinger, vi har fået på de første kurser, tegner der sig et billede af et stort marked,” siger Rik Svendsen Rose.
Næste kursus bliver afholdt i december, og flere tiltag er undervejs til 2008.

Åben software-platform sikrer tilgængelighed
Iconics automationssoftware-suite, Genesis og BizViz, bygger på åbne industristandarder såvel som Microsoft-standarder. Det betyder, at dataudveksling mellem systemer foregår uproblematisk. Genesis er i dag et af de mest avancerede og brugervenlige SCADA/HMI-produkter på markedet.
BizViz er Iconics business manufactoring software, som er unikt i sin brugervenlighed. Det er nemt, at konfigurere, og det udveksler uproblematisk med standard Microsoft Office-programmer. Det gør som noget nyt og unikt, at værkførere og produktionsteknikere, selv kan genere de rapporter, de har behov for.
Lemvigh-Müller har andre og mere specialiserede produkter af samme type, men valget af Iconics som ny leverandør er truffet, fordi BizViz og Genesis-suiten vurderes at leve op til selv de mest kræsne, danske virksomheders krav.
”En af vores forcer er, at Genesis er åbent og nemt at tilpasse. Dermed sikrer vi både, at alle data er tilgængelige, og samtidig at kun de væsentlige data præsenteres i den aktuelle situation,” siger Raymond van der Tas fra Iconics.

Om Iconics
Iconics er førende inden for udvikling af webbaserede værktøjer til industriel automation og intelligent produktions-software til Microsoft Windows operativsystemer. Virksomheden er repræsenteret i flere end 60 lande og har over 225.000 produkt-installationer på verdensplan. De mange løsninger leveres til en bred vifte af forskellige industrier – blandt andre til bil- og olieindustrien, fødevare- og biotechbranchen, bygge- og sikkerhedsbranchen, vand- og spildevandsområdet, kraftvarmeværker, lufthavne, offentlige institutioner samt post-virksomheder.
GENESIS32 er markedets eneste suite af fuldt integrerede OPC-baserede komponenter og produkter. Enterprise-udgaven findes til Windows XP, XP Professional x64, Windows 2000, Microsoft Windows Server 2003 og Windows Server 2003 x64. Lomme-GENESIS til Windows CE og lomme-PC baserer sig på Iconics’ OPC-To-The-Core-netværk. BizViz er en suite med produktions- og forretningsprodukter, som bygger bro over kløften mellem informationssystemerne inden for henholdsvis produktion og kommunikation. BizViz er designet omkring Microsoft.NET-teknologi og Microsoft SharePoint-services. Iconics tilbyder også et komplet sæt af komponenter til Plug and Play-automation, herunder best-in-class OPC ActiveX Controls, OPC Toolkit, Human Machine Interface (HMI), data logging baseret på Microsoft SQL-server, multimedie-alarm, Supervisory Control og produkter inden for Data Acquisition (SCADA).
Iconics blev grundlagt i 1986, og virksomheden er i dag Microsoft Gold-certificeret partner.