WTO-forhandlinger med Kina kørt fast

EUs forhandlinger med Beijing om Kinas optagelse i den internationale handelsorganisation WTO er gået i hårdknude. Det var meldingen, da Kinas ledere i går hævede et langvarigt møde med EUs handelskommissær Sir Leon Brittan.
Sir Leon Brittan har i de seneste 10 dage haft et forhandlingshold i Kina, men de er ikke kommet et skridt videre, siden amerikanerne i april grundstødte optagelsesforhandlingerne. Det eneste, de kunne blive enige, om var at sætte ekstra skub på forhandlingerne de kommende måneder.

Krav om lavere told
Da Sir Leon Brittan selv kom til Beijing, havde han en række europæiske krav med til Kina. Blandt andet kræver EU, at Kina som led i optagelsen reducerer tolden på biler og en stribe luksusvarer som spiritus og kosmetik. Desuden vil EU have at Kina åbner for at udenlandske forsikringselskaber og banker kan handle på lige for med de kinesiske.
»Vi kan ikke indgå i en optagelse med Kina, hvis ikke vores hovedpunkter tilgodeses, og desværre har vi ikke kunne gøre nogen fremskridt i de seneste 10 dage,« sagde Brittan, inden han i går fløj hjem til Bruxelles.
Han understregede dog, at alle politiske forhindringer var ryddet af vejen for Kinas optagelse. Diskutionerne handler udelukkende om handel, sagde han.

Ny forhandlingsrunde
Spørgsmålet om Kinas forhold til menneskerettigheder skabte problemer, da USA forsøgte at få indlemmet Kina i WTO Både EU og USA er opsat på at få en aftale i stand med Kina inden december. Her begynder nemlig en ny og langvarig forhandlingsrunde, der skal øge samhandelen, men kun for WTOs medlemslande. Den skal ikke forstyrres af optagelsesforhandlinger med nye lande. Hvis ikke aftalen kommer på plads, så må Kina, der er den største aktør på verdensmarkedet, stå uden for for de fælles handelsregler, indtil nye forhandlinger kan påbegyndes i 2001.
Derfor er alle parter opsat på at få Kina med nu. Beijing regner med at kunne tjene 1400 mia. kr. om året på WTO-medlemskabet. Ulempen er en stigende arbejdsløshed, i Kina regnes den slags i mio., på grund af den øgede konkurrence, som Kina vil blive tvunget til at tillade.
Sir Leon Brittan tager igen til Kina på torsdag for at deltage i et EU-Kina topmøde. Der er mulighed for at WTO-optagelsen kan bringes på banen ved den lejlighed.