Alternativ energi vinder indpas hos private

Det bliver stadigt mere attraktivt at investere i egne, alternative energianlæg. Olieprisernes himmelfart og ny teknologi udvider hele tiden rammerne for, hvad der er økonomisk interessant. Her har vi kigget på nogle af de mere utraditionelle energiformer, som i disse år er i hastig vækst blandt danske boligejere.

Solvarme
Solvarme er ganske gratis, og prisen for anlæg til en-families huse er nu nede på under 10.000 kr., hvis man er parat til at gøre-det-selv. Anlæggene er som regel dimensioneret til at give varmt vand til bad og vandhaner. Rumopvarmning kræver meget store anlæg.
Selv et lille anlæg kan give op mod 70 pct. af en families varmtvandsforbrug, og i sommermånederne kan anlægget give langt mere, end der er brug for. Solvarmeanlæg er særligt en fordel, hvis man har haft oliefyret til at opvarme brugsvand, for med solvarmen til brugsvandet kan man helt slukke for oliefyret i de varmeste måneder.

Solceller
Her skal man være meget interesseret i alternativ energi. Økonomisk hænger det nemlig slet ikke sammen at installere el-paneler på tagene. Alligevel bliver der solgt solpaneler som aldrig før. Det skyldes blandt andet, at staten er gået med i nogle store projekter og har støttet med op til 40 pct. af prisen på nye anlæg. Det er eksempelvis sket i projektet Sol1000. Solceller er også interessante, hvis man ønsker elektricitet på steder, hvor der ikke er tilslutning til nettet. Flere og flere campister, sejlere og kolonihaveejere investerer i fornuftige anlæg, der kan håndtere selv krævende installationer som køleskabe og fjernsyn.

Masseovn
Masseovnen er en livsstil. Den er ikke ligetil at installere, og oprindeligt blev de traditionelle, finske masseovne muret op sammen med huset. Ideen er nemlig, at ovnen, som navnet antyder, skal være meget tung og massiv. På den måde kan varmen fra afbrændingen gemmes i ovnens masse og langsomt sive ud til omgivelserne. En masseovn kræver meget tørt træ; til gengæld kan man klare sig med 6-8 rummeter træ på ca. 150 kvm. om året, hvis man fyrer korrekt.
Masseovnen har ud over brændkammeret en sekundær forbrænding, der bruges som stenovn. Masseovnens overflade er konstant ca. 50 grader varm, og man skal fyre én gang om dagen. I Danmark er en håndfuld murere specialuddannede som ”ovnsættere”. Priserne starter ved ca. 50.000 kr., og ovnene er som regel individuelt udformede.

Jordvarme
Jordvarme er noget af det nyeste blandt de alternative energiformer. En slange graves ned i jorden i en dybde af ca. 90 cm. Slangen er fyldt med væske, der opvarmes af jordens varme. Slangens længde varierer efter, hvor megen energi der skal trækkes ud. Jordslangen ender i en varmepumpe, der omsætter jordvarmen ved lav temperatur til varme og varmt brugsvand ved høj temperatur.
Selve varmepumpen placeres typisk i et bryggers og fylder ikke mere end en stor skabsfryser. Den kræver ingen særlig vedligeholdelse og giver ingen støjgener.

Varmegenindvinding
Varmegenindvinding er teknologisk meget i stil med jordvarmen, men her er der tale om, at man tager varmen fra den luft, man alligevel ”lufter ud”. Eksempelvis gennem emhætter, aftræk ved brusebadet, og når man lufter ud ved hjælp af vinduerne. Med anlægget kan du genindvinde op til 95 pct. af varmen fra udsugningsluften, samtidigt med at der opnås et sundt luftskifte i boligen. Varmen fra udsugningsluften bliver genbrugt til at opvarme den friske indblæsningsluft med, og om sommeren kan anlægget benyttes som aircondition-anlæg.